Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En varg söker sin podd” reagerar på alla felsägningar i ”Love is blind Sverige”, och Theodor Kallifatides menar att offentliga personer som författare, politiker och artister måste ta sitt ansvar gällande språket. Foto: Netflix/SVT

Ordspråksförvirring i offentligheten: ”Måste ta sitt ansvar”

Publicerad

Plockar du ”spöken ur garderoben” eller ”sätter tummen på problemet” – då är du inte ensam.

Ordspråk och talesätt används i den svenska offentligheten på nya sätt, och det hörs i allt från realityserier och sociala medier till traditionell media.

Emma Sköldberg, professor i svenska, tycker inte nödvändigtvis svenskar blivit sämre på fasta uttryck – snarare att de används mer sällan.

– Vissa uttryck hör till det gamla bondesamhället, och det kan hända att det finns en generationsskillnad här, säger hon till SVT.

Tror du att ordspråken kommer vara borta om femtio år?

– Nej det tror jag inte, säger hon och påpekar att det är skillnad på att kunna dem och faktiskt använda dem.

Författaren Theodor Kallifatides håller med, och ser inte heller någon större risk på kort sikt. Men på lång sikt kan språkförvirring ställa till det menar han:

– Orsaken till att man fortfarande förstår Platon beror på att det grekiska språket har behållit någon form av genomgående struktur. Om du stör ett språks struktur för ofta och för mycket så kommer man så småningom inte förstå vad som sagts, säger han till SVT och tillägger:

– Vi kan inte ha ett språk där ord har hur många betydelser som helst.

Engelsk dominans

Den utbredda svengelskan har också format det svenska språket och påverkat dess fasta uttryck.

Orsaken till detta är teknologins framfart menar både Emma Sköldberg och Theodor Kallifatides.

– Den allra yngsta generationen, som regel, talar korrektare engelska än vad de talar svenska. Jag ser och hör det dagligen, hur många ord på engelska som ersätter befintliga svenska ord, säger Theodor Kallifatides.

Han tycker att offentligheten brister i att värna om det svenska språket.

– Folk i offentligheten, som författare, sångare, artister och politiker har ett ansvar som de måste ta, säger han till SVT Kulturnyheterna.

I synnerhet politikers variation på referenser har Theodor Kallifatides reagerat på. Han menar att svenska politiker refererar till Astrid Lindgren, och Astrid Lindgren endast.

– Vad hände med exempelvis Strindberg?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.