Oroligt för framtiden på Centrum för Lättläst

Uppdaterad
Publicerad

Stiftelsen Centrum för Lättläst är under utredning. Bland annat föreslås det att stiftelsen ska ingå i en annan myndighet. Det är ett demokratiskt problem, menar stiftelsens direktör.

– Risken med det förslag som ligger nu är att färre får tillgång till litteratur, nyheter och samhällsinformation på lättläst svenska. Alltså kommer demokratibegreppet i fara för de målgrupperna. De får inte vara med som vi andra får, säger Ann Katrin Agebäck, direktör på Centrum för Lättläst.

Centrum för Lättläst lyder under kulturdepartementet och har i nästan 30 år skapat lättläst material för grupper med lässvårigheter. Stiftelsen ger bland annat ut nyhetstidningen 8 sidor, specialskriven fack- och skönlitteratur samt lättlästa omarbetningar av redan utgivna böcker.

Stiftelsen producerar också olika former av samhällsinformation. Under 2014 kommer verksamheten bland annat att göra den lättlästa valsajten ”Alla väljare”.

”Kommer slås sönder”

I dag finns bland annat personer med intellektuella och kognitiva funktionsnedssättningar, utvecklingsstörda, stora grupper av invandrare i målgruppen. En grupp som ökar är också barn och ungdomar som har generellt svårt att läsa.

Nu finns det ett förslag att Centrum för Lättläst ska ingå i Myndigheten för tillgängliga medier. Och förslaget uppmuntras i myndighetens remissvar.

– Om verksamheten blir som de föreslår [MTM, reds. anm.] så innebär det en nedläggning av vår nuvarande verksamhet, att den slås sönder och att väldigt mycket av den kompetens som har byggts upp under 30 år inte längre kommer vara intakt och orörd, säger Ann Katrin Agebäck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.