Ny sajt hjälper dig förstå politikerna

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagspolitiker ska gå på kurs och lära sig att blogga lättförståeligt. Samtidigt lanseras en ny sajt om politik, som riktar sig till alla som har svårt att läsa vanliga nyheter.

Med mindre än ett år kvar till riksdagsvalet går den politiska kampanjen in i ett intensivt skede. Röster fiskas och vallöften upprepas. Men alla förstår inte vad politikerna egentligen säger, menar Camilla Batal, på Centrum för lättläst.

-Inom politiken är man inte bäst på att använda vardagliga ord.

Nu ska riksdagspolitiker få lära sig att skriva enkelt och förståeligt. Femton representanter från samtliga riksdagspartier var snabba att anmäla sig till den tre timmar långa kursen som anordnas av Centrum för lättläst. Därefter får de möjlighet att testa sina nya kunskaper och blogga på den lättlästa valsajt som snart lanseras inför riksdagsvalet.

Sajten, allavaljare.se, riktar sig till alla som tvingas kämpa lite extra med läsningen. Enligt Camilla Batal handlar det till exempel om invandrargrupper och unga.

-En stor grupp av Sveriges vuxna befolkning har svårt att ta till sig innehållet i en vanlig dagstidning, en halv miljon förstagångsväljare ska rösta nästa år. Man glömmer ofta bort dem, men det handlar om demokrati, att man har möjlighet att förstå vad man har att välja på.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.