Tredelad bild. Till vänster två kvinnor som går på en gågata. I mitten SVT:s reporter som står i en studio med en blå bakgrund. Till höger en hand som håller p-pillerkartor mot en röd bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför tillsätts hormoner i preventivmedel? Och hur funkar den nya metoden? Foto: Lise Åserud/NTB/TT, SVT, Beate Oma Dahle/NTB/TT

Ny forskning kan leda till hormonfritt preventivmedel

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på ett hormonfritt preventivmedel har pågått i många år. Nu har forskare på KI upptäckt ett sätt att stoppa befruktning med hjälp av antikroppar.

– Det hade gett kvinnor möjligheten att själva bestämma över sin kropp – och samtidigt slippa biverkningar, säger Luca Jovine, professor i strukturell biologi vid institutionen för medicin.

Majoriteten av de preventivmetoder som finns tillgängliga på marknaden i dag innehåller en eller flera hormoner. Kombinerade p-piller är i dag det vanligaste preventivmedlet hos unga kvinnor i Sverige.

Nu är forskare vid KI ett nytt preventivmedel på spåren.

– Det görs mycket forskning på manliga preventivmedel, vilket är bra. Men det optimala hade ju varit att ge kvinnor ett alternativ utan negativa biverkningar som kan komma med hormonerna, säger Luca Jovine, professor i strukturell biologi och författare till studien.

Hör forskaren förklara den nya metoden i videon, där antikroppar gör så att det blir stopp för spermierna inne i äggledaren.

Hormoner i preventivmedel

Hormonella preventivmedel innehåller antingen hormonet östrogen, gestagen, eller både och.

Hormonerna har flera positiva hälsoeffekter, men kan också orsaka negativa biverkningar. De vanligaste är illamående, småblödningar, bröstspänningar, huvudvärk, nedstämdhet, minskad sexlust och viktuppgång.

Kvinnor som haft en blodpropp i familjen ska inte heller använda preventivmedel som innehåller hormonet östrogen då det ger en ökad risk för blodproppar.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.