Osäker framtid för Prince outgivna låtskatt – artisten skrev inget testamente

Uppdaterad
Publicerad

När världsstjärnan Prince förra våren gick bort började det ryktas om att han efterlämnat en låtskatt av hundratals outgivna låtar i ett kassavalv i sitt hem i Minneapolis. SVT:s Kobra besökte Paisley Park för att försöka utröna vad som nu kommer att hända med materialet.

Det har gått 1,5 år sedan Prince vid 57 års ålder hittades död i sin musikstudio i sitt hem. Bolaget som driver Elvis hem Graceland har nu även tagit över driften av artistens skapelse Paisley Park.

Prince var enormt produktiv under sin karriär och stora mängder outgivet material ligger fortfarande inlåst i ett kassavalv i hans hem.

Enligt rykten kan det handla om ett par tusen låtar, demos, alternativa versioner och liveinspelningar.

Materialet förvaltas i dagsläget av en bank, men då Prince aldrig skrev något testamente är frågan hur framtiden ser ut för artistens låtskatt, enligt Andrea Swensson, som är reporter på Minnesotas lokalradiostation The Current.

– Folk undrar vad som kommer att hända med källarvalvet där Prince förvarade alla sina band. Det är så fullproppat att rummet som leder till valvet också är fullt. Jag tror inte att någon egentligen vet exakt hur mycket som finns därinne, säger hon till SVT:s program Kobra.

Var enormt produktiv

Prince var enormt produktiv och arbetade i sin studio konstant på nya låter – antingen för eget bruk eller för andra artister. Mycket av det material han spelade in under åren finns i källarvalvet, enligt Mitch Maquire, talesperson för Paisley Park.

– Han kunde avsluta inspelningar, men sedan välja att skrinlägga dem av någon anledning. Prince var alltid på väg till nya projekt, vilket kanske var en anledning till att han behövde valvet där han kunde lagra material som han kunde komma tillbaka till senare, säger han till Kobra.

Se Arvet efter Prince i Kobra på SVT Play eller i kväll i SVT1 22.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.