Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Artisten Prince har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Musikikonen Prince har avlidit, 57 år gammal. ”En överjordisk multitalang och superartist är borta”, kommenterar SVT:s musikredaktör Ella Petersson.

Prince avled på torsdagen i sin studio i sitt hem i Minneapolis. Under torsdagen larmades räddningstjänst till världstjärnans hem, och en person hittades död i den anslutande musikstudion.

Under torsdagskvällen uppgav TMZ att det är Prince som är den avlidne. Världstjärnans död bekräftas nu av hans pressperson för nyhetsbyrån AP.

– Hans bortgång är ofattbar. Prince var en fullständigt överjordisk multitalang och superartist, säger SVT:s musikredaktör Ella Petersson.

En musikalisk ikon

Prince är en av de mest betydelsefulla och framgångsrika artisterna i modern tid. Han har sålt mer än 100 miljoner album och har elva förstaplaceringar på Billboard-listan bakom sig. Låtar som ”Purple rain”, ”1999” och ”Kiss” har lämnat ett outplånligt avtryck i musikhistorien.

Med sin särpräglade stil och nyskapande mix av funk, rock, pop och soul etablerade han sig som en musikalisk ikon på 80-talet. Han albumdebuterade 1978 med ”For you”, som följdes av en lång rad album i en rasande intensiv, kreativ utveckling.

Kulturnyheternas kritiker Per Sinding var en av de första musikjournalisterna som rapporterade om Prince, och han minns en karismatisk artist med stor integritet.

– Han var kungen av integritet. Medan de flesta artister måste ha någon att luta sig mot så stod det på ett Prince-omslag att det är jag som producerar, det är jag som arrangerar, det är jag som skriver och spelar alla instrument själv. Han spräckte liksom gränser, både när det kommer till hur han blandade r'n'b, pop och jazz. Och också hur han skrev lättsamma, raka, oftast erotiska texter.

”Purple rain” blev milstolpen

Albumen ”Dirty mind” (1980), ”Controversy” (1981) och ”1999” (1983) positionerade honom som en superstjärna för sin tid. Men det var i och med filmen och albumet ”Purple rain” 1984 som han skrev in sig i musikhistorien som en av de största, jämte namn som Michael Jackson, David Bowie och Madonna.

”Purple rain” gick rakt in på Billboards-listans förstaplats och belönades med två Grammys, samtidigt som filmen Oscar-belönades för sitt soundtrack.

Under sin 38 år långa karriär släppte han 39 soloalbum, och fortsatte producera musik in i det sista. Han valdes in amerikanska Rock and Roll Hall of Fame 2004.

– På sin första skiva spelade han alla instrument själv och producerade och mixade i princip rubbet. Som scenartist personifierade han varenda ungdomsfantasi som någonsin studsat mellan mina flickrumsväggar, säger Ella Peterson.

Identitetslekar och namnbyte

I sin tidiga karriär experimenterade Prince med feminina poser och attribut. ”I am not a woman, I am not a man. I am something youll never understand”, förkunnade han i ”I Will Die 4 U”, innan han 1993 bytte namn till symbolen O(+>, en kombination av tecknen för man och kvinna.

Men han har fler namn och pseudonymer än så. Han föddes som Prince Rogers Nelson och har därefter, förutom Prince, kallat sig Jamie Starr, Chrisopher, Alexander Nevermind, The Purple One, Joey Coco, The Artist Formerly Known as Prince och TAFKAP.

Namnbytena och leken med identiteter var ett sätt att protestera mot begränsande kontrakt, enligt Per Sinding-Larsen.

– I hans fall ville han bli fri ett kontrakt och han målade sig i ansiktet och signalerade att han ville vara en fri artist på det sättet också. Han signalerde starkt att han var en artist som ville göra allt själv. När han inte fick det protesterade han på flera sätt, bland annat genom att döpa om sig, säger Per Sinding-Larsen.

Insjuknade nyligen

Förra veckan nödlandade Prince privata flygplan efter att popikonen hastigt insjuknat. Han stod dock på scenen följande dag och försäkrade sina fans om att han var okej, men att han drabbats av influensa. På senare tid har han ställt in två konserter av hälsoskäl.

Vad som ligger bakom dödsfallet är ännu oklart. Prince Rogers Nelson blev 57 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Artisten Prince död

Mer i ämnet