Den stilbildande artisten och sångaren Prince. Foto: TT

Utredning klar: Prince visste inte att han intog fentanyl

Uppdaterad
Publicerad

Popikonen Prince trodde att han använde det smärtstillande läkemedlet Vicodin, men pillerna innehöll istället en dödlig dos av fentanyl. Det slår åklagare fast i en två år lång utredning som presenterades under torsdagen.

Två år har passerat sedan Prince, 57, hittades död i en hiss vid sin musikstudio i Paisley Park i Minnesota. Testsvaren visade att världsartisten dog av en överdos av den morfinliknande smärtmedicinen fentanyl. Nu visar en utredning att Prince inte kände till att han intagit opiodien.

Förfalskade piller

Enligt åklagaren trodde Prince att han använde det receptbelagda läkemedlet Vicodin, men pillerna var förfalskade.

Artisten Prince död

– Med all sannolikhet hade Prince ingen aning om att han tog ett förfalskat piller som kunde döda honom, säger åklagaren Mark Metz, enligt BBC.

”Inget brott har begåtts”

Fentanyl är ett kraftigt smärtstillande medel som används inom vården, och effekten är betydligt starkare än morfin.

Åklagaren påpekar att det inte finns tillräckliga bevis att pillerna var ordinerade av läkare, och slår därför fast att det inte ligger något brott bakom Prince död.

Under de senaste åren har flera personer dött av drogen.

Mark Metz säger att det inte ligger något brott bakom Prince död. Foto: TT

Det här är Fentanyl

Fentanyler och varianter av drogen tillhör gruppen syntetiska opioider.

I Sverige säljs fentanyl som ett receptbelagt narkotiskt och smärtstillande läkemedel och rekommenderas främst till cancerpatienter i form av fentanylplåster.

Akrylfentanyl, som är narkotikaklassat sen augusti 2016, är strukturellt identitisk med fentanyl bortsett från att propanamidgruppen har ersatts med en propenamidgrupp.

Tidigare har flera andra varianter av fentanyl (acetylfentanyl, butyrfentanyl, acetylfentanyl, ocfentanyl) reglerats och narkotikaklassats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Artisten Prince död

Mer i ämnet