Foto: TT

Test slår fast – Prince dog av en överdos

Uppdaterad
Publicerad

Test visar att popstjärnan Prince dog av en överdos av opioider, bekräftar rättsmyndigheter i USA.

Utredarna har granskat om Prince dog av en överdos och om en läkare skrev ut droger åt honom under veckorna före hans död.

Testsvaren bekräftar nu misstankarna om att världsartisten dog av en överdos av opioda, smärstillande läkemedel. Överdosen av fentanyl var oavsiktlig och Prince doserade själv läkemedlet, enligt den officiella rapporten från utredarna som släpptes på torsdagen.

Artisten Prince död

Fentanyl, en syntetisk opiod, är ett starkt smärtstillande läkemedel som är narkotikaklassat.

Misstankar om överdos

Prince hittades död i sin musikstudio i Paisley Park i Minnesota den 21 april i år. Han blev 57 år gammal.

Det har fram tills nu varit oklart vad som orsakat artistens bortgång. Enligt tidigare uppgifter hade han vårdats för en drogöverdos kort före sin död. Hans flygplan, på väg tillbaka från en konsert i Atlanta, tvingades nödlanda i Illinois efter att artisten hittats livlös ombord.

Flera läkare inblandade

Artistens läkare skrev ut mediciner åt honom vid två tillfällen under veckorna före hans död. Vad medicinerna var har inte framgått. Läkarens advokat har inte velat kommentera fallet.

Också en läkare i Kalifornien som är specialist på att behandla drogberoende är inblandad i utredningen. Denne ska ha försett en annan läkare i Minnesota med ett läkemedel mot opiatberoende som skulle ges Prince under en avtalad tid den 21 april, då artistens egen läkare inte hade befogenhet att skriva ut den aktuella medicinen.

Prince hade också ställt in ett par inspelningar i april på grund av vad som angavs ha varit influensa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Artisten Prince död

Mer i ämnet