Oscar Zia om att komma ut i Melodifestivalen: ”Ångrar det jättemycket”

Uppdaterad
Publicerad

Oscar Zia är veteran i Melodifestivalsammanhang – trots det är han nervös inför att stå ensam som programledare i nästa års upplaga av programmet. Senast han deltog som artist kom han ut som homosexuell inför hela svenska folket, något han idag ångrar. 

– Jag har ganska mycket ångest för det, säger han i kulturprogrammet Sverige!. 

”Med pompa och ståt”. Så beskriver Oscar Zia själv hur det var när han kom ut som homosexuell i samband med att han tävlade i Melodifestivalen 2016. Idag ångrar han att han valde att komma ut på det sättet.

– Jag tror inte att jag var klar med mig själv. Jag hade knappt varit kär i en kille då, knappt haft nära relationer med killar, säger han i kulturprogrammet Sverige!.

I februari återvänder Oscar Zia till Melodifestivalen, den här gången som programledare. Att axla den rollen ensam beskriver han som ”läskigt”, men säger att han trots det ska försöka att släppa prestationsångesten.

– Jag skulle vilja njuta, jag har gjort det väldigt lite i mitt liv, säger han.

Se hela kulturprogrammet Sverige! lördag 13 november klockan 19:00 i SVT 1 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.