I fjol gick Klara Hammarström, Paul Rey Alvaro Estrella och Clara Klingenström till final under Melodifestivalens deltävling Andra Chansen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Melodifestivalen görs om: ”Större spänning”

Uppdaterad
Publicerad

Melodifestivalen förändras nästa år.

Artistduellerna skrotas och ersätts av en semifinal.

– Idén med Andra chansen har fallit, säger projektledare Anette Brattström.

Glöm artister som ställs mot varandra i dueller – när Melodifestivalen återvänder 2022 är det med ett nytt upplägg.

Efter 17 år har SVT bestämt sig för att lägga ned Andra chansen, där en del av de bidrag som inte klarade sig direkt till final fått en andra chans.

– Vi lägger inte bara ner programmet utan ersätter det också med ett nytt program som vi har valt ska heta semifinal, säger Melodifestivalens projektledare Anette Brattström.

Melodifestivalens projektledare Anette Brattström. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hon menar att Andra chansen har tjänat ut sitt syfte, som var att ge artisterna en möjlighet att göra om sitt nummer och putsa på framträdandet.

– Det görs inte riktigt i dag därför att artisternas nummer är nästintill perfektion inrepeterade. Det görs väldigt få ändringar och då tyckte vi att idén med Andra chansen har fallit. Vi vill göra mer av en upptrappning inför en final.

Ökat engagemang

Förändringen innebär att i deltävlingarna nästa år kommer två låtar att gå direkt till final, och två går vidare till semifinal. I semifinalen delas de åtta bidragen upp i två grupper som tävlar inbördes. De två som får flest röster i respektive grupp får tävla i finalen.

– Jag tror att semifinalen kan engagera tittarna mer för att du låter fyra bidrag tävla mot varandra istället för att bidragen går upp två mot två. Två mot två blir ett smalare utsnitt där man redan från början kan tycka att någon är förhandstippad favorit. Det finns en större spänning i att det är fyra som möts, säger Anette Brattström.

Första deltävlingen i Melodifestivalen 2022 äger rum 5 februari i Malmö med Oscar Zia som programledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.