Filmakademin har också bett om ursäkt för ett av galavärden Chris Rocks skämt med rasistisk underton. Foto: TT

Oscars tar tag i mångfaldsproblem

Uppdaterad
Publicerad

Efter kontroversen kring #Oscarssowhite och kritiken mot bristande mångfald bland de nominerade skådespelarna i årets Oscarssgala har nu Filmakademin utsett tre nya guvernörer med mångfaldsbakgrund till sin styrelse.

Nya medlemmar till Oscars Board of Governers, som ser till att Filmakademin följer sina mål och sköter ekonomin, är afroamerikanska regissören Reginald Hudlin, latinamerikanska manusförfattaren Gregory Nava och animatören Jennifer Yuh Nelson med asiatiskt ursprung. Det skriver Filmakademin i ett pressmeddelande på tisdagen.

Beslutet att öka mångfalden i Filmakademin kommer efter massiv kritik mot att galan återigen bara nominerat vita skådespelare till de finaste priserna.

”Jag är stolt över de steg vi gjort för att öka mångfalden”, skriver Cheryl Boone Isaacs som är Filmakademins ordförande i pressmeddelandet, och tillägger: ”men vi har fortfarande en lång väg att gå för att bli en mer inkluderande organisation”.

Gael Garcia Benal ny kommittémedlem

Utöver guvernörerna, som väljs för en treårsperiod, har Filmakademin också utsett sju nya medlemmar till styrelsernas kommittéer, som ser över olika delar av Filmakademin. Bland annat väljs skådespelaren Gael Garcia Benal in i pris- och evenemangskommittén och producent Effie Brown väljs in i museikommittén.

Ber också om ursäkt för Chris Rocks skämt

Samtidigt som Filmakademin gick ut med nyheten att de ökar mångfalden i organisationen fick de be om ursäkt för ett av årets galavärds Chris Rocks skämt. Under galan framträdde komikern tillsammans med flera asiatamerikanska barn som spelade revisorer. Ett inslag som uppfattades som rasistiskt och nedsättande mot personer med asiatiskt ursprung.

Ett 20-tal medlemmar ur Filmakademin, bland annat regisören Ang Lee och skådelspelaren Sandra Oh, skrev ett officiellt klagomål till Oscars där de menade att galans syn på mångfald verkade handla om endast svarta och vita.

Filmakademin svarar i en ursäkt att de lovar att vara mer ”kulturellt känsliga” i framtiden. Det skriver LA Times.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.