Maria Fahl Vikander blev överlycklig när dotten Alicia vann en Oscar. Foto: SVT/TT

Alicia Vikanders mamma: ”Inga ord kan beskriva känslan”

Uppdaterad
Publicerad

Stolt och omtumlad, men trots att Maria Fahl Vikander ofta befinner sig vid dotterns sida tar hon inte åt sig av äran från dotterns framgångar. 

Nyligen hemkommen från Los Angeles berättar Maria Fahl Vikander, mor till Oscarsvinnare Alicia Vikander om galakvällen.

– Det var helt fantastiskt, det är som ett skådespel eller en dröm att befinna sig i den legendariska teatern. Med hela världens främsta i branschen runt om sig, energin var obeskrivlig. Det var så man fick nypa sig i armen, berättar hon.

Oscarsgalan 2016

Satt på helspänn

Men Maria Fahl Vikander berättar att varken hon eller Alicia var nervösa inför prisutdelningen.

– Hon talar aldrig om sina förberedelser inför tal. Hon talar aldrig om nervositet på det viset, säger Maria Fahl Vikander i Gomorron Sverige, där hon var gäst i morse.

Det svåra var istället att hantera alla kameror som for framför första raden där de satt.

– När vi gick in på teatern sade Alicia till mig: ”Mamma, jag vill att du ska veta om att vi sitter på första raden och nu kommer du i flera timmar, hela tiden, att ha kameror på dig”.

– Man sitter på helspänn och kan aldrig slappna av när ens ansikte livesänds under fyra timmars gala. Men jag hade aldrig en tanke på att Alicia skulle vinna, bara nomineringen var ju tillräckligt stor.

Men vann gjorde hon trots allt, en 3.85 kilo tung Oscarstatyett för bästa kvinnliga biroll i filmen ”The Danish Girl”. Maria Fahl Vikander berättar om förvåningen och glädjen.

”Fullständigt overkligt”

– Det var så väldigt konstigt att höra hennes namn. Det finns liksom inga ord för att beskriva den känslan. Adjektiven är inte tillräckliga, man måste nästan vara poet för att få ned dem. Men jag är naturligtvis oerhört stolt.

I Gomorron Sverige säger hon att när hon hörde sin dotters namn så var det som att tiden stannade av.

– Det var fullständigt overkligt.

Efter att priset delats ut säger Maria Fahl Vikander att det var ”ganska normalt” så länge de satt kvar på teatern, men när de sedan blev inkallade till green room blev det ”helt galet”.

– Där viftas det med Oscarstatyetter och där släpps inga kameror in mer än vissa tidpunkter och då blir det ju ett oerhört skrik. Alla dricker champagne och är väldigt glada.

Driven som ett kraftverk

Trots att hon själv är skådespelare tar Maria Fahl Vikander inte åt sig mycket av dotterns framgångar. Hon berättar att Alicia själv varit väldigt driven redan sedan barnsben och att hon snarare fått hålla tillbaka henne för förhindra att dottern tog på sig för mycket.

– Sedan jag gav henne ett papper om audition för Kristina från Duvemåla när hon var sju år har jag inte dragit ett strå till den stacken. Hon har varit som kopplad till ett kraftverk sedan dess.

Men helt utan ansvar för dotterns framgångar går inte Maria Fahl Vikander. Under uppväxten följde Alicia ofta med mamma till jobbet som skådespelare på Göteborgs stadsteater.

– Hon älskade att vara där och var helt fascinerad av den världen. Men hon växte liksom upp i den miljön, det blev tidigt naturligt och normalt för henne, säger Maria Fahl Vikander.

”Tur att hon har fötterna på jorden”

Mammas enda råd till dottern är att hon ska ta det lite lugnare, säger hon i Gomorron.

– Det är oerhört hektiskt.

Har hon förstått det, tror du?

– Ja, det har hon faktiskt. Hon är en tjej med fötterna på jorden och det är tur att hon är det.

Att Maria Fahl Vikander och hennes dotter knappast kommer att träffas särskilt mycket, ”hon kommer hem vid jul och kanske ett par dagar på sommaren”, det har hon vant sig vid, säger hon.

– Jag tycker att det är så roligt att det har gått så bra. Så det priset för familjen får jag betala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2016

Mer i ämnet