Alicia Vikander. Foto: TT

Alicia Vikander vinner en Oscar

Uppdaterad
Publicerad

Alicia Vikander är den andra svenska skådespelaren någonsin att vinna en Oscar för skådespeleri. Det har inte hänt sedan Ingrid Bergman fick en för ”Mordet på Orientexpressen” 1975.

– Tack alla ni där hemma, flikade Alicia Vikander in på svenska i sitt korta tacktal där hon också tackade teamet bakom the Danish Girl, framförallt sin motspelare Eddie Redmayne:

– Du fick mig att höja mitt spel.

Oscarsgalan 2016

Når mamman under galan

Alicia Vikanders mamma Maria Fahl Vikander är med på galan och Kulturnyheterna når henne på telefon helt kort.

– Vi är jättelyckliga här, hinner hon säga innan hon måste lägga på luren.

Tackar transgender-communityn

I en backstageintervju efter att Vikander mottagit priset tackar hon de personer från transgender-communityn som hon träffat och pratat med under filminspelningen.

– Det är tack vare ärligheten från dem som har gjort den här filmen så ovanlig och speciell, säger hon. Den här filmen är till dem.

Vikander och Bergman

Det är första gången på 41 år som en svensk vinner en Oscar för skådespeleri. Ingrid Bergman är den enda som vunnit och hon har gjort det tre gånger, senast 1975 för ”Mordet på Orientexpressen”.

Greta Garbo, Ann Margret, Lena Olin och Max von Sydow har fått en eller flera nomineringar vardera, men aldrig vunnit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2016

Mer i ämnet