Foto: TT

Oscarsgalan: revisionsfirman som misstog sig får fortsatt förtroende

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter den genanta missen i slutet av årets Oscarsgala, där fel film först utropades som vinnare till bästa film, tog revisionsfirman PwC på sig ansvaret. Trots klavertrampet får de fortsatt förtroende.

Det är förstås oförglömligt. Efter en lång och i princip perfekt genomförd Oscarsgala, med bara det största priset – bästa film – kvar att dela ut, så hände misstaget som alla kommer förknippa med Oscarsgalan 2017. Faye Dunaway och Warren Beatty fick fel kuvert och La La Land vann. I några minuter.

Sedan upptäcktes missen. Rätt kuvert dök upp och Moonlight-gänget fick överta Oscarsstatyetten av La La Land.

Oscarsgalan 2017

Två fick kicken

Strax efteråt tog revisionsfirman Pricewaterhouse Coopers (PWC) på sig ansvaret, och två anställda sparkades också.

Firman har ansvarat för de mycket hemliga kuverten i 83 år och i dag kom nyheten att de får behålla det prestigefyllda uppdraget. Det rapporterar BBC.

Den amerikanska filmakademiens ordförande Cheryl Boone Isaacs säger i ett uttalande att PwC från början tagit fullt ansvar för händelsen och att akademien efter noggrann utredning har genomfört några förändringar i arbetet under galakvällen.

– Så vi har bestämt oss för att fortsätta jobba med PwC, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet