Foto: SVT

Efter branden – Östgötateatern öppnar igen

Uppdaterad
Publicerad

Stora teatern i Norrköping eldhärjades i förra veckan och sedan dess har ett stort saneringsarbete pågått. Nu har Östgötateaterns personal återupptagit arbetet i teaterhuset.

– Det känns otroligt skönt, säger Nils Poletti, teaterchef för Östgötateatern, till Kulturnyheterna.

Det var i slutet av förra veckan som en brand utbröt på Stora teatern, Östgötateaterns hus i Norrköping. Branden uppstod i samband med att blixten slog ner i byggnaden, något som Kulturnyheterna tidigare har rapporterat.

”Jag tänkte bara: nu är det kört”

Branden, som startade i ett vindsutrymme, medförde skador på vind, tak och trapphus men kunde släckas innan den nådde scen och salong.

– När jag fick telefonsamtalet från vår vd klockan fem den där morgonen skenade min fantasi. Jag tänkte bara: nu är det kört. Men sedan har detta gått betydligt bättre än jag hade kunnat föreställa mig, säger Nils Poletti, teaterchef för Östgötateatern, till Kulturnyheterna.

Sedan dess har man arbetat med att sanera salongen på röklukt, och under onsdagen kunde teaterns scentekniska personal återuppta arbetet inför premiären av Johann Wolfgang von Goethes pjäs Faust II.

Nils Poletti kunde äntligen andas ut.

– Min stora farhåga har varit att vi inte skulle kunna ha premiären av Faust II på Stora teatern så det känns otroligt skönt.

Pågående reparationer

De brandskadade delarna av huset är avspärrade tillsvidare, och reparationerna beräknas starta i slutet av september och pågå fram till årsskiftet. Ovissheten om när teaterhuset skulle kunna tas i bruk igen har varit svårast att förhålla sig till, säger Nils Poletti.

– Vi har ju väntat och väntat på svar. Att inte veta hur det ska bli har varit den stora utmaningen. Men som det ser ut nu verkar vi bara förlora en veckas scentid, även om vi teatervärlden alltid vill ha en vecka till när vi repar.

Skådespelarna får dock vänta med att repetera på Stora teatern och fortsätter i andra lokaler tillsvidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.