Fotografiskas vd: ”Vi följer alla regelverk”

Uppdaterad
Publicerad

Håkan Petersson, vd på Fotografiska, håller inte med om att museet har arbetsmiljöproblem. Däremot medger han att vissa anställda saknade kollektivavtal för mindre än en månad sedan.

Kritiken har varit hård mot Fotografiskas ledning, inte bara från fotografer. Flera anställda på museet har hört av sig till Kulturnyheterna och vittnat om en arbetsmiljö med stora frågetecken. Men Håkan Petersson, vd för Fotografiska, tycker att kritikerna är fel ute.

– Det är möjligt att vi i tillväxttakten har missat olika saker. Men jag kan garantera att vi följer alla de regelverk som finns, säger han.

Att man skulle sakna kollektivavtal stämmer inte enligt Håkan Petersson, åtminstone inte längre. Däremot medger han att kollektivavtal saknades för vissa anställda så sent som i november.

– Flertalet anställda har haft kollektivanslutna avtal sedan starten. Den sista delen, ungefär 15 anställda, har vi på eget initiativ anslutit den 20 november.

”Vi kämpar för att vara ett seriöst företag”

Bilden som flera källor ger till Kulturnyheterna, av en arbetsplats med en rad brister i anställningsvillkoren, känner Håkan Petersson inte igen.

– Jag blir förvånad att du säger att många känner så. Jag kan bara uppleva de 15-20 mejl jag får varje vecka från besökare som höjer våra anställda till skyarna. Det skulle aldrig ske om man inte var nöjd och tyckte att det var en fantastisk arbetsplats. Jag känner inte igen bilden du målar upp. Snarare tvärtom.

Vi har talat med en person som är väldigt stolt över museet som sådant, men det är arbetsförhållandena hon talar om.

– Det kan självklart förekomma när man växer som vi har gjort att det inte är så lätt att hänga med i samtliga rutiner. Vi kämpar för att vara ett seriöst och professionellt företag. Det är tråkigt att höra att det finns några som uppfattar det på det sättet.

Men hur kan det komma sig att heltidsanställda inte har någon OB-ersättning?

– Det stämmer inte. Sju åttondelar av personalen har OB-ersättning enligt avtalet. De andra har olika ersättningar beroende på vilken tid på dygnet man jobbar. Det motsvarar det OB-tillägg man har i Unionens avtal.

Vad säger du om att det verkar finnas ett missnöje bland vissa anställda?

– Det blir jag väldigt beklämd att höra. Men det är inte mitt intryck. Mitt intryck är snarare att det finns en otrolig stolthet, lojalitet och trivsel på det här företaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotografiska

Mer i ämnet