Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se flera av Shepard Faireys verk på utställningen i klippet, och hör gatukonstnären berätta om hur åldrandet påverkat hans radikala ådra. Foto: Oscar Fries/SVT

Gatukonst-legendaren Shepard Fairey ställer ut i Sverige

Publicerad

Shepard Faireys bild på Barack Obama är en av 2000-talets mest igenkännbara politiska konstverk, och med klädmärket Obey intog han modevärlden. Nu visas 200 verk av gatukonstnären Shepard Fairey i utställningen ”Photo synthesis” på Fotografiska i Stockholm.

Tematiken i Faireys konstnärskap kretsar kring utanförskap, uppror och rebellisk anda, något som också präglar de 135 muralmålningar han hittills målat världen över.

– Allt etablerat har någon form av korruption, så jag ställer mig alltid utanför det, säger Shepard Fairey till Kulturnyheterna.

Därför finns det en viss ironi i att hans mest kända verk är Barack Obama-målningen med den stiliserade texten ”Hope”, hopp. Ett verk som idag ger konstnären dubbla känslor, då den forne amerikanska presidenten inte blev den radikala röst som Fairey och hans åsiktsfränder hoppats på.

Hur är det då med Faireys egen radikala ådra – 35 år efter genombrottet med ”Obey Giant”, som blev startskottet till klädmärket ”Obey”?

Se flera av hans konstverk, och hör honom berätta, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.