Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Börshuset från 1625 var en av Köpenhamns äldsta byggnader och är känt för sin skruvade spira. Foto: Johan Nilsson/TT

Konstskatterna räddades undan branden

Uppdaterad
Publicerad

I april brann stora delar av Börshuset i Köpenhamn ner och byggnadens ikoniska spira kollapsade. Nu står klart att över nittio procent av konstföremålen klarade sig – tack vare både civila och räddningstjänst.

I samband med den omfattande branden uppmärksammades det hur flera Köpenhamnare gav sig in i byggnaden för att rädda delar av den danska konsthistoria som fanns där.

Nu står klart att över nittio procent av kulturarvet klarade sig – tack vare både civila och räddningstjänst. Verken förvaras nu i ett klimatanpassat lager i Vinge , nordväst om Köpenhamn för att restaureras.

Brand i Börsen i Köpenhamn

– Det var en mycket sorglig dag i april. När den ödeläggande elden raderade mer än 50 procent av Börsen. Men något positivt är att mer än 350 tavlor och kulturella konstverk räddades av brandkåren, personalen och frivilliga civila, säger Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt.

I videon ovan hör du mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Börsen i Köpenhamn

Mer i ämnet