Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför ökar brandrisken vid renovering? Ulrika Haraldsson, utredare på Riksantikvarieämbetet, förklarar. Foto: TT

Experten: ”Brandrisken ökar under renovering”

Uppdaterad
Publicerad

Branden i Börshuset i Köpenhamn startade mitt under pågående renovering. Det gjorde även branden i Notre Dame 2019. Enligt Ulrika Haraldsson, utredare på Riksantikvarieämbetet, ökar risken för bränder när en byggnad renoveras. Frågan väcks nu om hur historiska byggnader ska skyddas.

Under tisdagen bröt en brand ut i Börshuset i Köpenhamn. Orsaken är inte klarlagd men räddningstjänsten misstänker att det kan vara kopplat till det renoveringsarbete som pågick.

– Det är alltid en förhöjd risk för brand vid en renovering, om det inte handlar om en mindre renovering som inte påverkar känsliga delar, säger Ulrika Haraldsson, utredare på Riksantikvarieämbetet.

Brand i Börsen i Köpenhamn

”Tar bort larmsystem”

Det finns flera anledningar till att brandrisken ökar under renovering. Många aktörer är inblandade och rör sig i miljöer de inte brukar vistas i. Dessutom begränsas ofta brandskyddet under renoveringen.

– Vid stora renoveringar kopplar man ofta bort utrustning som larmsystem. Exempelvis om man gör en renovering som innefattar att man ser över elsystemet, säger Ulrika Haraldsson.

Enligt lagen om skydd mot olyckor ska de som äger eller bedriver verksamhet i en byggnad se till att det finns utrustning för att släcka brand och rädda liv vid brand eller annan olycka. De har även skyldighet att förebygga brand och hindra eller begränsa skador till följd av en brand.

Samtidigt kan installation av larm och sprinklers påverka kulturhistoriska värden och det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att göra förändringar i kyrkor och byggnadsminnen.

Svårt att ta fram generella lösningar

Det är inte ovanligt att det brinner i kulturhistoriska byggnader. Totalt sker det någon gång per år i Sverige, ofta i kyrkor. Nu senast i Hietaniemi kyrka i Hedenäset utanför Övertorneå.

Enligt Ulrika Haraldsson är det svårt att ta fram generella lösningar eftersom varje insats måste anpassas efter byggnaden.

– Det är jätteviktigt att man har ett förebyggande arbete. Och att man planerar inför en renovering så att man är medveten om och undviker riskerna, säger hon.

Skulle en brand som den i Köpenhamn kunna bryta ut här?

– Ja, tyvärr. Förutsättningarna ser olika ut för varje byggnad och det är svårt att förebygga helt och hållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Börsen i Köpenhamn

Mer i ämnet