Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du räddningsledaren om den dramatiska branden som förvandlat Hietaniemi kyrka till ruiner. Foto: Filip Hannu/SVT

Kyrkan i Hietaniemi är totalförstörd efter brand

Uppdaterad
Publicerad

Hietaniemi kyrka i Hedenäset utanför Övertorneå började brinna under natten och trots stor räddningsinsats gick den inte att rädda.

Larmet om branden kom strax efter klockan tre natten mot tisdagen. Branden har börjat i klockstapeln och när räddningstjänsten kom fram var det en fullt utvecklad brand i kyrkan som är från mitten av 1700-talet.

– Det brann ordentligt och det hade tagit eld i kyrktaket. när räddningstjänsten var framme. Räddningstjänsten har försökt begränsa elden men branden är för omfattande för att det ska gå att rädda kyrkan, berättade larmoperatören för SVT vid 06.15 på tisdagsmorgonen..

”Räddningstjänsten måste backa”

Totalt är 12 enheter utkallade till kyrkbranden, varav två från Finland och samtliga är kvar vid brandplatsen.

– Jag fick just rapport från räddningsledaren på plats att de nu flyttar sina fordon längre från brandplatsen då det är alldeles för hett, säger larmoperatören.

Misstänker inget brott

Enligt uppgift ska räddningstjänsten ha kunnat rädda en del värdefulla föremål från kyrkan.

– Men vad är inte känt i nuläget, säger larmoperatören.

Klockan 07.30 är räddningsinsatsen avslutad men det kommer att finnas efterbevakning på branden fram till kockan 10 på tisdag förmiddag.

Polisen misstänker inget brott i samband med branden.

Kyrkan i Hietaniemi innan branden bröt ut. Foto: Wikimedia Common

Hietaniemi kyrka och kyrkstuga

Den första kyrkan byggdes redan 1617 på en udde i Torneälven och skulle betjäna församlingsborna på båda sidor om älven.

I oktober 1744 konstaterades att kyrkan av år 1617 var så förfallen att en ny måste byggas. Den nya kyrkan stod färdig 1746 och kunde invigas 1747. Arkitekt var den under denna tid välkände kyrkobyggaren och snidaren Johannes Biskop från Kronoby i Österbotten. Övertorneå kyrka och gamla kyrkan i Jokkmokk är bland annat verk av honom. Biskop har snidat kyrkans predikstol och korskrank.

Källa: Övertorneå församling

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.