Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkan gick inte att rädda utan fick brinna ner till grunden. Foto: SVT

Kyrkoherden i Övertorneå efter branden: ”En bedrövelse”

Uppdaterad
Publicerad

Historiska föremål – som inte går att ersätta – gick förlorat när Hietaniemi kyrka totalförstördes i en brand utanför Övertorneå.

Kyrkoherden Heli Pruikkonen fick under den tidiga tisdagsmorgonen samtal om branden. När hon kom fram till platsen var det bara ruiner kvar av kyrkan.

– Det var en bedrövelse, det finns egentligen inga ord för det här. Det handlar inte bara om en byggnad, ett dött ting, utan det är en kyrka med en själ. Det är den vi behöver få sörja.

”Ett hjärta i bygden”

Hon har jobbat i församlingen sedan 2019.

– Jag har döpt människor, jag har följt dem till sista vilan och firat gudstjänst. Jag skulle säga att en kyrka är ett hjärta i bygden, oavsett om man tror eller inte tror. Det är en pulsåder och den är nu av.

Kyrkan byggdes på mitten av 1700-talet och i den fanns föremål med stort historiskt värde.

– Orgeln var ett unikum, original från 1600-talet med originalsound. Det går inte att ersätta och det går inte att göra repliker. Det som är förlorat är förlorat.

Mindre föremål räddades

Brandmännen lyckades dock rädda en del mindre föremål innan branden spred sig.

– De har lyckats rädda en hel del, men det är mycket som har gått förlorat. Men vi ska försöka hitta vägar framåt, se hur vi ska hantera det här och gå vidare, säger Heli Pruikkonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.