Irakisk polis på det förstörda museet i Mosul. Foto: TT

Se bilderna inifrån Mosuls raserade museum

Uppdaterad
Publicerad

Ovärderliga konstskatter på det historiska museet i Mosul har förstörts av terrorgruppen IS. Det framgår av bilder som tagits inuti byggnaden efter att staden tagits över av den irakiska armén.

2015 släppte IS en uppmärksammad film som visar hur medlemmar i terrorgruppen med släggor, hammare och elektriska borrar förstör 3 000 år gamla statyer på det historiska museet i den irakiska staden Mosul.

Statyerna kom från den assyriska och antika grekiska perioden, då det assyriska riket låg i de områden som under de senaste åren tagits över av IS.

Total förödelse

Efter att den irakiska armén för ett par dagar sedan intog Mosul har nu bilder inifrån museet släppts – bilder som visar på en i det närmaste total förödelse, enligt CBS.

Enligt två irakiska arkeologer som analyserat bilderna från museet är det också tusentals år gamla föremål som förstörts och inte kopior, något tidigare hävdats av irakiska myndigheter.

Bilderna visar även hur en brand i museets källare förvandlat hundratals antika böcker och manuskript till aska.

Systematisk förstörelse

Ödeläggelsen på museet i Mosul är inte det enda exemplet på IS systematiska förstörelse av antika föremål och monument över gudar från Mesopotamien och Nineve.

Man har tidigare bland annat sprängt en amfiteater i världsarvsstaden Palmyra i Syrien och även förstört omfattande historiska lämningar i staden, som står på Unescos världsarvslista.

Och enligt polisen Abbas Muhammad, som var en av de första som bevittnade förödelsen på museet, var IS förstörelse av föremålen medveten även här.

– De kom till Irak för att förstöra vårt kulturarv, då de inte har något eget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.