2000 år gamla mynt stulna från museum: ”Total katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Över 450 antika keltiska mynt har stulits från ett museum i Tyskland under tisdagsnatten. Konstkuppen ska ha ägt rum på mindre än tio minuter och stöldgodset beräknas ha ett värde på flera miljoner euro, rapporterar nyhetsbyrån EBU. 

De keltiska guldmynten tros ha varit föremål för en sedan tidigare planerad konstkupp på det keltiska och romerska museet i tyska Manching i Bayern. 

Mynten beräknas vara över 2000 år gamla och upptäcktes av arkeologer 1999. Enligt polis finns ännu ingen exakt uträkning av deras värde med det uppskattas vara ”flera miljoner euro”, skriver EBU. 

”Total katastrof”

Enligt Markus Blume, kultur- och vetenskapsminister i Bayern, rör det sig troligtvis om flera gärningspersoner.

– Det handlar inte om det materiella värdet, utan i slutändan handlar det egentligen om en enorm kulturhistorisk betydelse. Det är en kulturell tillgång som riskerar att gå förlorad här, säger han till EBU.

Enligt stadens borgmästare Herbet Nerb, genomfördes stölden i samband med kraftiga störningar på internet- och telefonnätet under natten. Något som gjorde att larm och koppling till polis slogs ut.

– Total katastrof, säger Nerb till EBU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.