Efter konstkuppen – aktivister döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Aktivisterna som limmade fast huvudet på Vermeers kända målning Flicka med pärlörhänge har dömts till två månaders fängelse. Med på kuppen fanns även en tredje person som filmade, som ännu inte fått sin dom.

Aktionen ägde rum den 28 oktober på konstmuseet Mauritshuis i Haag. Två klimataktivister limmade fast sig på Johannes Vermeers målning Flicka med pärlörhänge. Redan nu har de fått sin dom: båda två döms till två månaders fängelse, rapporterar bland annat CNN. Det är oklart om personerna har någon officiell koppling till organisationen Just stop oil, vars logotyp de bar på sina tröjor vid tillfället.

Med på platsen fanns även en tredje person som filmade aktionen. Denne har ännu inte fått sin dom, och säger sig inte vara aktivist utan fotojournalist.

Hittills har inte konstverken i sig skadats, eftersom de har skyddsglas.

Konstkuppen i Nederländerna är en i raden av snarlika konstkupper. Här nedan kan du se varför Just stop oil ger sig på konsten, och hur de ser på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.