Göteborgs konstmuseum har skärpt sin beredskap efter senaste tidens klimataktioner mot konstverk, uppger museichefen Patrik Steorn. Foto: AFP/skärmdump

Svenska museichefen om klimataktionerna: ”Vi har skärpt beredskapen”

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har flera klimataktivister kastat mat och klistrat fast sig på kända konstverk. Utomlands har museer nu infört jack- och väskförbud samt visitation och i Sverige skärper Göteborgs konstmuseum sina säkerhetsrutiner. 

På söndagen klistrade två klimataktivister fast sig i ett dinosaurieskelett på Naturhistoriska museet i Berlin. Händelsen är en av flera liknande som ägt rum de senaste veckorna.

Nyligen har konstverk av Monet, Van Gogh och Vermeer fått klister, tomatsås och potatismos kastade mot sig i syfte att uppmärksamma klimatproblem – hittills har inget verk skadats då de suttit bakom plexiglas.

Ökad beredskap

I Tyskland har vissa museer tillämpat strängare säkerhetsrutiner som jack- och väskförbud samt visitation, skriver TT. Även museer som Centre Pompidou i Paris och Pradomuseet i Madrid uppgett att de nu ser över sin säkerhet.

Kulturnyheterna har sökt några av Sveriges största statliga museer och frågat om de också vidtagit särskilda säkerhetsrutiner.

– Mot bakgrund av utvecklingen de senaste veckorna har vi ökat vår beredskap, säger Patrik Steorn, museichef på Göteborgs konstmuseum.

Han berättar att de följer händelseutvecklingen noga, men vill inte gå in på detaljer om hur verken ska skyddas.

– Vår samling har ett högt värde konsthistoriskt och ekonomiskt. När vi har sett vad som hänt i omvärlden har vi tyckt att det är viktigt att skydda de här verken.

Sveriges största konstmuseum, Nationalmuseum, avböjer att kommentera situationen eller deras säkerhetsarbete. Kulturnyheterna har sökt ytterligare fyra museer som inte svarat på hur de ska skydda konsten mot eventuella aktivistaktioner.

Hör Patrik Steorn, museichef på Göteborgs konstmuseum berätta mer i klippet ovan.

 “Syftet är att uppröra” 

Riksförbundet Sveriges museer har tidigare ställt sig frågande till konstkupperna och föreslagit att museer och aktivister istället borde samarbeta kring klimatfrågorna.  

Något som även Patrik Steorn på Göteborgs konstmuseum framhåller.  

– Det är lite svårt att förstå varför man ska utsätta vårt gemensamma kulturarv för den här risken. Vi skulle väl hellre se att man försöker kroka arm mellan sociala rörelser och museer för att tillsammans för att öka medvetenheten om klimatfrågorna, säger Steorn. 

Hör Just stop oils talesperson Grahame Buss berätta om konstkupperna i klippet nedan.

Museer som tillfrågats

Moderna museet i Stockholm

Moderna museet i Malmö

Naturhistoriska riksmuseet

Göreborgs naturhistoriska museum

Nationalmuseum

Göteborgs konstmuseum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.