Klimataktivister hällde potatismos på Monet

Uppdaterad
Publicerad

Klimataktivister kastade potatismos på målningen ”Les Meules” av Claude Monet. Aktionen ägde rum på Barberini-museet i Potsdam utanför Berlin i söndags.

Det är gruppen Letzte Generation (på svenska Sista Generationen) som säger sig stå bakom aktionen. I en video i sociala medier skriver protestgruppen att konst inte kommer att vara värt något i framtiden om man måste slåss om maten på grund av klimatkrisen.

”Om det krävs att vi kastar potatismos eller tomatsoppa för att få samhället att se att fossila bränslen är på väg att döda oss, så kommer vi att ge er potatismos”, skriver de.

Det är oklart om Letzte Generation har någon anknytning till gruppen Just Stop Oil, som för någon vecka sedan kastade tomatsoppa på en Vincent van Gogh-tavla i London.

”Les Meules” är den dyraste Monet-tavla som någonsin har sålts på auktion, den landade på 111 miljoner dollar – motsvarande ungefär 1,2 miljarder kronor, 2019.

Det privata Barberinimuseet uppger att tavlan var skyddad av glas och att potatismoset skadade ramen, men inte själva duken.

De två klimataktivisterna har gripits misstänkta för skadegörelse och olaga intrång, enligt polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.