Efter klimatkuppen – ökat intresse för van Goghs solrosor

Uppdaterad
Publicerad

På senare tid har klimataktivister kastat mat på kända konstverk. Aktionerna har dragit världens blickar till sig, men även ökat intresset för själva konstverken. Enligt Google trends märks en “tydlig ökning” i sökningar på van Goghs Solrosor.

Sökmotorn publicerar inte exakta siffror på antal sökningar, men däremot trendkurvor över hur sökningar på olika ord förändras över tid. Och i sökningarna på van Gogh syns en tydlig topp efter den 14 oktober, då Just stop oil kastade soppa på ett av verken i hans kanske mest ikoniska serie Solrosor. 

I videon kan du se vad som gör van Goghs Solrosor speciella, och varför de idag räknas som ett mästerverk.

Samma tendens märks även efter tidigare klimataktioner. Exempelvis kan man se att sökningar på John Constables Höskrindan ökade i popularitet i juni 2022, efter att aktivister klistrade över en dystopisk framtidsvision över den naturromantiska målningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.