Minst 860 journalister har fängslats under 40 år. Foto: AP/TT

Över 800 journalister har fängslats i Iran sedan 1979

Publicerad

Minst 860 journalister har fängslats, och i några fall avrättats, i Iran under åren 1979 – 2009. Detta rapporterar organisationen Reportrar utan gränser (RUG) efter att ha fått tillgång till en läckt datafil.

Den internationella organisationen Reportrar utan gränser (RUG) har fått tillgång till en datafil med samtliga arresteringar, fängelsedomar och avrättningar som skett i Teheran mellan åren 1979 – 2009.

Filen som läckt från Irans justitiedepartement innehåller 1,7 miljoner beslut om rättsliga åtgärder. Reportrar utan gränser som under flera månader gått igenom filen har konstaterat att 860 av de drabbade är journalister.

Fyra har avrättats

Bland annat har journalisterna fängslats för spionage, antistatlig propaganda, aktiviteter riktade mot inrikessäkerheten samt fientligt samarbete med främmande makt. 57 journalister har fängslats för att ha förolämpat islam eller landets ledare.

Flera av journalisterna har förvägrats grundläggande rättigheter. Bland annat har man nekats kontakt med advokat och i vissa fall familj. Många har nekats vård och utsatts för tortyr. Minst fyra ska ha avrättats.

Misshandlades till döds

Ett exempel som Reportrar utan gränser lyfter fram är den iransk-kanadensiska journalisten Zahra Kazemi som greps i Teheran 2003 efter att ha fotograferat anhöriga till fängslade i Evinfängelset. Det läckta dokumentet visar att Kazemi misshandlades till döds. Iran har tidigare vägrat att uppge omständigheterna kring hennes död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer