Kulturrådet vill kickstarta kulturlivet – delar ut 663 miljoner i bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Kulturrådet har fördelat 663 miljoner kronor till 1203 aktörer inom kulturområdet för att hjälpa kulturbranschen att komma på fötter igen efter pandemin.

Kulturrådet har tidigare fördelat ungefär 4,5 miljarder i krisstöd för att hjälpa kulturbranschen under pandemin. Nu delar man ut ytterligare 663 miljoner till 1203 aktörer för att ge kulturen en extra skjuts och hjälpa publiken att hitta tillbaka.

Breddat deltagande, digitaliseringssatsningar och projektet riktade mot barn och unga har prioriterats av de 2013 ansökningar som kommit in till Kulturrådet.

– Barn och unga kan ha suttit hemma väldigt mycket under pandemin med sina telefoner och paddor, och kan nu behöva bli uppsökta av kulturlivet, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet.

Återstartsbidraget är alltså tänkt att säkra framtida projekt och arbetstillfällen. I början av veckan rapporterade Kulturnyheterna om en rapport som visade att omkring en fjärdedel inte alls har återgått till att konsumera kultur på fysiska platser. En fjärdedel uppger att de helt återgått till hur de konsumerade kultur innan pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.