Efter hävda restriktionerna: Kulturpubliken är fortfarande inte tillbaka

Publicerad

Trots slopade restriktioner är det endast var fjärde svensk som säger sig ha återgått till att konsumera kultur på fysiska platser på samma sätt som innan pandemin. Det visar en ny riksomfattande undersökning där 1000 svenskar tillfrågats om sin kulturkonsumtion.  

Den fysiska kulturkonsumtionen sjönk drastiskt under coronapandemin. Restriktionerna hävdes i februari i år, men publiken har fortfarande inte hittat tillbaka till konserterna, teatrarna och biograferna. Det visar en ny undersökning, gjord av analys- och kommunikationsbyrån Insight intelligence, som kartlägger svenskarnas kulturvanor.

Omkring en fjärdedel svarar att de inte alls har återgått till att konsumera kultur på fysiska platser. Undersökningen visar också att fler föredrar mindre evenemang framför evenemang med mycket folk.

– Det som är mest oroande är att kulturkonsumtionen på fysiska platser inte har återgått i särskilt stor utsträckning och att den inte har kompenserats av den digitala motsvarigheten, säger Lukas Berg, rapportförfattare på Insight intelligence.

En fjärdedel uppger att de helt återgått till hur de konsumerade kultur innan pandemin.

– Anledningen till att den minskat och inte kompenserats på de digitala plattformarna handlar dels om att vanan inte kommit tillbaks ännu. Samt att det finns en del som fortfarande känner sig oroliga att vara i större sällskap, säger Lukas Berg.

Intervjuerna genomfördes under våren 2022, när restriktionerna varit hävda i omkring två månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.