Forskaren: ”Vi är sociala varelser som längtar till att komma ut och träffa andra”. Foto: TT

Överflöd av filmer när biograferna öppnar i Europa

Publicerad

Filmerna trängs i tablån när biograferna i Europa öppnar på nytt. Det är även fler premiärer än vanligt när svenska biosalonger väntas öppna i slutet av maj, rapporterar Sveriges Radio.

Frankrikes biografer har varit stängda sedan oktober men snart slå de upp dörrarna för besökare igen och då väntas ett överflöd av franska och utländska filmer. Hela 400 titlar ska ha premiär vilket har lett till att indie-distributörer och biografer har gått samman för en gemensam premiärplan.

Även Danmark öppnade sina biografer i onsdags efter att haft nedstängt i fem månader. Även där väntas det bli filmstockning i tablån.

I Sverige har Filmstaden haft stängt sedan i november men hoppas kunna öppna i slutet av maj, om restriktionerna lättas den 17 maj.

”De filmer som har premiär kommer att ha publik”

– Som det ser ut för juni är det ungefär 25 premiärer vilket är mer än vanligt, säger Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden, till Sveriges radio.

Filmerna En runda till, Tom & Jerry, Sune, Fast and Furious och James Bond senare i oktober är några av filmerna svenska biobesökare kommer kunna gå och kolla på. Filmer som redan tidigare haft streamningpremiär prioriteras inte.

– Det finns ett enormt sug, man har sett i Spanien och Litauen som öppnade förra veckan att det är ett otroligt sug efter biljetter. Det finns ju en publik där ute så det filmer som har premiär kommer att ha publik så snart det bara går, säger Helena Eklund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.