Foto: AP/TT

Övergrepps-anklagelserna mot Woody Allen

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Woody Allens dotter Dylan Farrow framträder för första gången i tv unders torsdagsmorgonen amerikansk tid för att prata om det övergrepp hon anklagar sin far för. Anklagelserna togs upp första gången 1992, detta har hänt sedan dess.

  • 1992: Mia Farrow och Woody Allens tolv år långa förhållande tar slut efter att Farrow fått reda på att Allen inlett en affär med hennes adoptivdotter, Soon-Yi Previn, då 21 år.

  • 1993: Mia Farrow anklagar Woody Allen för att ha förgripit sig på Dylan. Woody Allen ansöker om ensam vårdad om parets tre barn. En utredning inleds, men det blir ingen rättegång. Mia Farrow får ensam vårdnaden om barnen.

  • 2014: New York Times publicerar ett öppet brev, skrivet av Dylan Farrow. Det är första gången hon själv talar ut om sina erfarenheter. I brevet skriver hon att hennes far ”så länge hon kan minnas” gjort saker mot henne hon inte gillat – bland annat stoppat sin tumme i hennes mun och lagt huvudet i hennes knä när hon var naken.

  • En vecka senare svarar Allen i samma tidning och säger att varken polisen eller det barnövergreppscentrum på Yale-New Haven-sjukhuset som kopplades in, hittat några indikationer på att han skulle ha utsatt Dylan för övergrepp. Woody Allen skriver även att han, nu som då, tror att Mia Farrow förmått Dylan att tro att hon utsatts.

  • Moses Farrow, Dylans bror, säger i en intervju med People att Woody Allen inte förgripit sig på Dylan, att Mia Farrow förmått syskonen att tro att Allen utsatt Dylan som hämnd för Allens relation med Soon-Yi Previn.

  • 2016: Ronan Farrow, Mia Farrows och Woody Allens enda biologiska barn (även om båda föräldrarna i efterhand föreslagit att det kan vara Frank Sinatra som är den verkliga fadern) skriver i Hollywood reporter om anklagelserna. Han skriver att han in i det längsta försökt distansera sig från sin familjehistoria och därmed även hans systers anklagelser. Han skriver att han alltid trott sin syster, men att han även tittat på fallet i egenskap av journalist och jurist och bedömer att systerns fall är trovärdigt.

  • Ronan Farrow är undersökande journalist och har bland annat skrivit en lång artikel i The New Yorker som avslöjade övergreppsanklagelserna mot Harvey Weinstein.

  • 2018: Kända skådespelare: Rebecca Hall, Timotheé Chalamet och Natalie Portman, som spelat i Woody Allens filmer, tar avstånd från regissören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer