Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tom Holland försäkrar att han inte har ”rizz”. Foto: Taylor Jewell

Oxford: Årets engelska ord är ”rizz”

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska Oxford University Press har utsett årets engelska ord och det är ”rizz” – en förkortning för karisma, populariserad av en Buzzfeed-intervju med skådespelaren Tom Holland.

Rizz beskrivs som stil, charm eller attraktionskraft och förmågan att attrahera eller locka till sig en potentiell partner.

Oxford skriver att man valde just ”rizz” för att det är ett ord som visar hur språk kan formas i mindre kluster, i till exempel sociala medier, innan det dyker upp i samhället.

”Rizz” nådde många när en Buzzfeed-intervju där Spiderman-skådespelaren Tom Holland försäkrar att han inte har någon ”rizz” spreds på bred front.

Förra årets ord var ”Goblin mode” – att på ett ofta sjavigt sätt ägna sig åt antisocialt beteende som går emot samhällets normer. Ordet blev vanligare efter att många tillbringat mycket tid ensamma under pandemin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.