Åtta timmars direktsänd fågelsång hela natten lång

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga fågelsångsnatten går av stapeln i natt efter midnatt. Naturmorgon i P1 utforskar fågelsång från olika delar av Sverige hela natten fram till klockan åtta på lördagsmorgonen.

För nattugglan blir det ett fullspäckat schema natten lång med fågelsång. Vi har favoriten i repris, Osaby i Småland, ackompanjerat av en hemlig plats och fyra nya outforskade platser: Krankesjön i Skåne, Tunaberg i Sörmland, Kallerö i norra Roslagen och Brånsjön i Västerbotten. För den girige som endast vill åt godbitarna avslöjar programledaren när det är bäst att lyssna.

– Om man bara vill lyssna på en timme, då är timmen mellan 04 och 05 den som vi av erfarenhet vet är väldigt häftig och då håller vi också tyst. Då lyssnar vi bara på fåglar, säger Jenny Berntson Djurvall, programledare Fågelsångsnatten.

”Hoppas på sommargylling”

Det går inte att förutspå vilka fåglar som man kommer få höra, men det finns en sångfågel som Jenny Berntson Djurvall hoppas på att få höra som hittills aldrig gästat i programmet.

– Vi hoppas på sommargylling som är ganska ovanlig och bara finns på några få platser men som sjunger ganska festligt, lite visslande, härligt. Det är en gul fågel som ser lite exotisk ut och som aldrig varit med i Fågelsångsnatten.

Fågelsångsnatten sänds direkt efter Ekonyheterna vid midnatt natten mellan fredag och lördag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.