Lova och Imenella är nominerade i kategorin Framtidens artist på P3 Guld. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tunga ämnen i fokus bland framtidens artister på P3 Guld

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagkvällen går en av Sveriges största musikprisgalor, P3 Guld, av stapeln i Partille arena. Kulturnyheterna har gjort en djupdykning i priskategorin Framtidens artist för att få veta vad som väntar oss framöver när det gäller ny, svensk musik.

Fem soloartister är nominerade i kategorin Framtidens artist på årets P3 Guld gala.

Linda Nordeman, en av jurymedlemmarna, säger att de alla är väldigt bra på att ta upp ämnen som är högaktuella för unga människor idag, som till exempel psykisk ohälsa och ätstörningar.

– De bottnar alla väldigt starkt i sitt låtskrivande och är väldigt drivande i det i sin musik, menar hon.

Tunga ämnen

En av de nominerade är artisten LOVA. Hennes debut-EP från förra året är ett bra exempel på pop som inte väjer för känsliga ämnen.

– Det känns som att många kan känna igen sig i det jag skriver om. Det är inte så ofta, framför allt inte i popmusiken, som artister sjunger om ångest, psykisk ohälsa och kroppsideal, berättar hon.

Skapa nya trender

Artisten Imenella fick en stor hit under förra året med låten Chagga, ett ord som betyder ungefär hora på det västafrikanska språket wolof, och vanligen används om tjejer. I hennes låt är chaggan en kille.

– För mig är det ett väldigt vanligt ord för det används där jag bor och kommer ifrån, säger Imenella.

Imenella beskriver att hon hellre är den som skapar en trend än den som hakar på någon annans.

– Nu är det en ny trend, och det är att vi kallar män för chagga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.