I år skulle P3 Spel fyllt 10 år. Foto: Elisabeth Bergqvist/Speljuntan

P3 Spel lades ner – redaktionen fortsätter utan Sveriges Radio

Uppdaterad
Publicerad

Speljournalistiken har förflyttats från traditionella medier till youtubers och streamers. Sveriges radios P3 Spel har lagt ner, men redaktionen fortsätter i egen regi.

Vid årsskiftet gick Sveriges radio-podden P3 Spel i graven. Kanalens spelbevakning övergår istället till P3 Nyheter, med en nygammal rekrytering av speljournalisten Effie Karabuda, som närmast kommer från Aftonbladet Spela.

Och med det lägger även Aftonbladet ner sin spelsatsning. Nu finns inga spelredaktioner kvar på landets stora mediehus.

– Speljournalistiken har gått från att finnas hos de traditionella medierna till att flytta ut på nätet. Idag är det ju snarare youtubepersonligheter eller streamers som hörs mer, säger Anton Vretander, tidigare medarbetare på P3 Spel.

Han menar att det finns ett problem med att de som tagit över spelbevakningen i mindre utsträckning är journalister. Därför har de tre redaktionsmedlemmarna återförenats med P3 Spels tidigare programledare, Angelica Norgren, för att satsa på en podd i egen regi.

Communityt är som en familj

– Det känns som ett naturligt steg för oss att ta detta vidare och inte låta vår bebis dö, säger Anton Vretander.

I vår skulle P3 Spel fira 10 år och Vretander säger att det tagit tid att bygga upp ett starkt community.

– Det har ju blivit som en familj mer eller mindre.

– Följarna hade ju också byggt en stor del av sitt liv på de plattformar som vi var på. Vi gav ju dem ett sammanhang och en plats där de kunde prata med andra som också var spelintresserade, säger han.

Finansieras av crowdfunding

Podden Speljuntan kommer låta som public service-föregångaren, men Vretander tror att det kommer kännas lite friare.

– Vi kommer ju aldrig mer behöva stångas med frågan ”är det det här mina skattepengar går till?” som vi gjorde i väldigt stor utsträckning tidigare, säger han.

Den nya podden kommer istället vara crowdfundad, alltså att man som lyssnare kan välja att donera pengar till redaktionen. Anton Vretander menar att det möjliggör ett oberoende likt det på public service, eftersom finansieringen kommer från lyssnare och inte sponsorer.

– Vi kan berätta när ett företag gör en dålig grej, utan att vara oroliga för att vår finansiering dras undan, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.