Erik Engström är en av alla de Palmespanare som letat efter sanningen om mordet på Olof Palme. Foto: SVT

Palmespanaren Erik: ”Inte övertygad att alla kommer köpa svaret”

Uppdaterad
Publicerad

Gåtan kring mordet på Olof palme har engagerat poliser, journalister, författare och många helt vanliga människor. Frågan är hur de mest engagerade Palmespanarna påverkas av att få en lösning.

– Jag har hållit på med det här sen mars 1987, när Hans Holmér fick kicken. Det var det som intresserade mig, varför fick han det? Jag har lagt runt 15 000 timmar under 33 år på det här, säger Erik Engström.

Han ogillar termen privatspanare, men är aktiv i en nätgemenskap av privatpersoner som gräver i mordet på Olof Palme. 

Under de 34 år som gått sen mordet, har en oöverskådlig mängd teorier, spekulationer, potentiella gärningsmän, dimridåer och återvändsgränder presenterats, diskuterats och passerats.

”Går inte att komma åt alla pusselbitar”

Sydafrikaspåret, Skandiamannen, 33-åringen, polisspåret, Stay behind-nätverket. Listan på spår som har sysselsatt privatspanarna och just nu diskuteras och dissekeras in i minsta detalj på nätet, kan göras mycket lång.

Nu kan bara ett av spåren, bli presenterat som sanning när chefsåklagare Krister Petersson 34 år efter mordnatten under onsdagen kommer att ge sitt besked i åtalsfrågan.

– Jag är inte helt övertygad om att det blir ett svar som alla kommer kunna köpa, har det gått 34 år går det inte att komma åt alla pusselbitar, säger Erik Engström.

Men om det kommer ett trovärdigt svar på vem som mördade Olof Palme och den här dörren stängs, finns det en sorg i att det tar slut för dig?

-Är det så att det kommer ett svar som är 100 procent, så tror jag att jag kommer kännas en viss tomhet, lite som ett barn som måste flytta hemifrån. Viss nedstämdhet, vad ska jag göra nu, ta tag i Linköpingsmordet? 

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.