Schiaffino Musarra som George English. Foto: SVT

Manusförfattaren: ”Palme kommer fortsätta dyka upp i fiktionen”

Uppdaterad
Publicerad

Den tionde juni ger chefsåklagare Krister Petersson besked i åtalsfrågan kring mordet på Olof Palme. Men vad får det för betydelse för alla böcker, tv-serier och filmer om fallet?

– Palme kommer fortsätta dyka upp i den fiktiva världen, säger skådespelaren och manusförfattaren Schiaffino Musarra.

Tv-serien We got this handlar om svenskamerikanen George English som försöker lösa mordet på Palme, i hopp om att få den utlovade belöningen på 50 miljoner kronor. Sista avsnittet av serien visas bara tre dagar innan fallet – förhoppningsvis – får sin verkliga lösning. Schiaffino Musarra spelar huvudrollen och skriver manus.

– Jag kan inte ljuga, tajmingen är perfekt. Jag har skapat en fiktiv berättelse och det är trevligt att den hunnit visas utan att bli alltför sammanblandad med det som händer nu, säger han.

1900-talets största mysterier

Att Palmemordet inspirerat till så många fiktiva verk är inte konstigt, tycker Schiaffino Musarra.

– Det är en av 1900-talets största gåtor. Den är fortfarande olöst, och det finns en belöning på femtio miljoner kronor.

Säsongsavslutningen innehåller ingen egen lösning på mordet, istället har Musarra försökt hålla frågan öppen. SVT har inte gett grönt ljus för någon andra säsong men man har beställt en synopsis som Schiaffino Musarra la på lådan bara några timmar innan han fick veta datumet för Krister Peterssons presskonferens. Andra säsongen kommer ta sin början efter att mordet klarats upp.

– Vi visste att fallet skulle avslutas, så det kommer så klart vara en del av berättelsen.

Konspirationsteorier

Men hur kommer det faktum att gåtan kanske får sitt svar att påverka Palmefiktionen? Musarra tror inte att det blir slutet för historier om mordet.

– Ta John F Kennedy – det fallet avslutades när Lee Harvey Oswald sköts. Men det har inte stoppat konspirationsteoretikerna att komma med teorier om ”sanningen”, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.