Efter 34 år av utredning kan mysteriet kring mordet på Olof Palme nu komma att klarna. Om mindre än en vecka kommer chefsåklagare Krister Petersson meddela sitt beslut i åtalsfrågan och förhoppningsvis ge en förklaring av vad som hände i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan på kvällen den 28 februari 1986. Foto: Robert Henriksson/Kjell Gustafsson/SVT Bild/TT

34 år efter mordet – på onsdag kommer besked i Palmeutredningen

Uppdaterad
Publicerad

34 år efter att Sveriges statsminister Olof Palme (S) mördades på Sveavägen kan mysteriet nu få sin lösning. På onsdag, om mindre än en vecka, kommer chefsåklagare Krister Petersson att ge sitt besked i åtalsfrågan.

I ett pressmeddelande berättar Åklagarmyndigheten att Palmeutredningen nu är redo att ge sin förklaring till vad som hände på Sveavägen/Tunnelgatan den 28 februari 1986.

Krister Petersson, som alltså leder förundersökningen, har tidigare meddelat att beslutet kommer att tillkännages senast 1 juli.

Besked om Palmemordet

I februari sa han till SVT:s Veckans brott att om åtal inte kan väckas kommer fallet att läggas ned:

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det.

Gärningsmannen kan vara avliden

Nu är det alltså klart att beskedet kommer redan 9.30 den 10 juni, alltså onsdag nästa vecka. På grund av den pågående coronapandemin – och det stora intresset – kommer pressträffen att ske på Youtube. SVT Nyheter direktsänder också från presskonferensen.

Om inte åtal kan väckas kommer förundersökningen att läggas ner, oavsett om en gärningsman kommer att pekas ut eller inte.

– Rent hypotetiskt, om vi jobbat mot en gärningsman och bedömer att det är den enda gärningsmannen och vi inte kan inte åtala honom, då läggs ju förundersökningen ner, har Krister Petersson tidigare sagt till Veckans brott.

En av världens största mordutredningar

Palmeutredningen är en av världens mest omfattande och dyraste mordutredningar. Flera spår och teorier har varit aktuella för utredningen genom åren. Ett efter ett har avfärdats. Omkring 130 personer har erkänt mordet men kunnat avskrivas från utredningen.

Utredningsmaterialet fyller snart 250 hyllmeter och det skulle enligt polisen ta omkring nio år att gå igenom – om du har vana av juridiska texter.

Skandiamannen det hetaste spåret

Det hetaste spåret just nu är den så kallade Skandiamannen, ett vittne till Palmemordet som i flera böcker pekats ut som Olof Palmes baneman. De senaste åren har flera utredningsåtgärder kopplade till Skandiamannen vidtagits och så sent som i årsskiftet besökte två Palmeutredare den villa i Täby där Skandiamannen bodde under tiden för mordet.

Skandiamannen, som är avliden sedan länge, figurerade ofta i medierna under tiden efter mordet på Olof Palme. I sin sista intervju gav han sin syn på hur han ansåg att mordet troligen hade gått till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet