Veckans brotts Camilla Kvartoft träffar Palmeåklagaren Krister Petersson som innan sommaren kommer ge besked i åtalsfrågan kring Palmemordet. Foto: Helena Zachariasson,Veckans brott/TT

Palmeåklagaren: Mordet närmare en lösning – kan väcka åtal inom fem månader

Uppdaterad
Publicerad

Någon kommer att åtalas för Palmemordet innan sommaren, eller så läggs utredningen ned. Det uppger Palmeåklagaren Krister Petersson för SVT:s Veckans brott.

– Jag är positiv till att kunna presentera vad som hänt kring mordet och vem som är ansvarig för det.

Veckans brott kan i dag avslöja att ett besked kring ifall det väcks åtal i Palmemordet – eller om Sveriges största mordutredning läggs ned – är nära förestående. Inom fem månader ska åklagaren ge besked i åtalsfrågan.

– Min målsättning är att presentera det under det första halvåret 2020. Jag är optimistisk. Vi har arbetat hårt och vi har spår vi tror mycket på, säger chefsåklagare Krister Petersson till Veckans brott.

Veckans brott

Se hela direktsändningen om Veckans brotts avslöjande

Tror på ett ”bra resultat”

34 år har gått sedan Sveriges statsminister Olof Palme sköts till döds. Mordutredningen har under åren följt upp och avfärdat mängder av spår. Inte sedan åtalet mot Christer Pettersson har mordet verkat vara nära en lösning. Förrän nu. Krister Petersson avslöjar för Veckans brott att han har ”högintressanta spår” och att han har kommit närmare en lösning på Sveriges största mordgåta.

– Enligt min uppfattning har vi kommit närmare en lösning. Jag har varit positiv hela tiden sedan jag tog över utredningen 2017. Jag har lagt ned mycket mer tid på detta än vad jag trodde. Idogt arbete tror jag kommer att leda fram till ett bra resultat, säger han.

Då lutar det mer åt att ni ska väcka åtal mot en misstänkt gärningsman?

– Det kommer jag inte att säga, men den tolkningen är fri.

Palmegruppen kan upplösas

Om förundersökningen läggs ned, innebär det att Palmegruppen  – som numera består av Petersson och fyra utredare från polisens nationella operativa avdelning (NOA), upplöses och 34 års arbete är avslutat.

– Det kan ju vara så att vi har kommit så långt som man kan begära av oss och ytterligare utredning kommer inte att ge något. Det är ju en möjlighet, men jag vill inte föregripa vad vi kommer att presentera under det här första halvåret.

”Vore sensationellt”

Krister Petersson uppger att han redan i dag vet om han kommer att lägga ned förundersökningen eller väcka åtal. Om det blir ett åtal, 34 år efter att mordet begåtts, skulle det vara en bedrift för den garvade chefsåklagaren.

– Ja det vore sensationellt, det får man säga.

Ett ytterligare scenario som Veckans brott diskuterar med Krister Petersson är huruvida en gärningsman kan presenteras, men inte åtalas, exempelvis om gärningsmannen är avliden.

– Rent hypotetiskt, om vi jobbat mot en gärningsman och bedömer att det är den enda gärningsmannen och vi inte kan inte åtala honom, då läggs ju förundersökningen ner.

Se mer i kvällens Veckans brott på SVT Play 20.00 och i SVT1 klockan 22.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet