Kriminalvården om de misstänkta advokaterna: ”De påverkar säkerhetsläget negativt”

Uppdaterad
Publicerad

Två toppadvokater läckte hemlig information till det kriminella Vårbynätverket. Men deras beteende fångade Kriminalvårdens intresse långt tidigare. Det visar ett PM från myndigheten där kritiken mot försvarsadvokaterna är svidande.

”De bedöms påverka säkerhetsläget i Kriminalvården negativt”, skriver man bland annat.

De två advokaterna, som jobbade på samma byrå, gick enligt polisen under namnen ”Kungen” och ”Prinsen”. De har utretts av Advokatsamfundets disciplinnämnd, efter att åklagare slagit larm om att de misstänks ha röjt hemliga uppgifter till Vårbynätverket.

Läckorna ska ha skett via Encrochat, den krypterade tjänsten som fransk polis lyckades knäcka 2020.

Reagerade för flera år sedan

I anmälan till Advokatsamfundet fanns också ett nyupprättat PM från Kriminalvården, där kritiken mot advokaterna var svidande. Myndigheten skriver att de redan 2016 reagerade på advokaternas beteende, och listar tio olika händelser.

Det handlar bland annat om att den 41-åriga advokaten, som gått under namnet ”Kungen”, vid ett besök hos en klient i häktet ska ha pratat med en medmisstänkt till klienten i korridoren. Han ska ha gjort en hyssande gest med fingret framför munnen och sagt till personen, på ett annat språk, att vara tyst. Enligt Kriminalvården var personen påtagligt upprörd efter händelsen och ska omedelbart ha velat ringa sin egen advokat.

Jämförde med hundar

Kriminalvården skriver också att mannen använt intagna klienter till att rekrytera fler kunder till deras advokatfirma. Flera klienter ska ha antytt att de fått information av just ”Kungen”.

Vidare skriver myndigheten att mannen ”bedöms erbjuda tjänster som ligger utanför advokatrollen och som medför en säkerhetsrisk för Kriminalvårdens verksamhet”.

Kriminalvården misstänker bland annat att han vidarekopplat samtal som han haft med klienter och på så sätt hjälpt dem att prata med utomstående.

Den andra advokaten, en 28-åring som gått under alias ”Prinsen”, ska enligt Kriminalvården ha visslat på häktesvakter och jämfört dem med hundar, enligt vakterna.

Utredningen pågår

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander ville inte uttala sig om det specifika fallet då utredningen fortfarande pågick.

– Men generellt kan man säga att det är allvarliga anklagelser, sa hon i Veckans brott.

Veckans brott har sökt de misstänkta advokaterna. 41-åringen meddelar via sin advokat att han tillbakavisar alla anklagelser, men vill inte kommentera i övrigt. 28-åringen meddelar via sin advokat att han inte vill kommentera.

Se hela avsnittet av Veckans brott här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet