Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Läs smsen som advokaterna som kallas ”Kungen” och ”Prinsen” misstänks ha skickat till tungt kriminella för att varna dem. Foto: SVT/Veckans brott

Kriminalvården om de misstänkta advokaterna: “De påverkar säkerhetsläget negativt”

Uppdaterad
Publicerad

Två advokater som misstänks ha läckt hemlig information till det kriminella Vårbynätverket utreds just nu av Advokatsamfundet. Men advokaternas beteende har Kriminalvården reagerat på länge. Det visar ett PM från myndigheten där kritiken mot advokaterna är svidande.

“De bedöms påverka säkerhetsläget i Kriminalvården negativt”, skriver man bland annat

De två advokaterna, som jobbar på samma byrå, misstänks bland kriminella gå under namnen “kungen” och “prinsen” enligt polisen. De utreds just nu av Advokatsamfundets disciplinnämnd, efter att åklagare slagit larm om att de misstänks ha röjt hemliga uppgifter till Vårbynätverket. Läckorna ska ha skett via Encrochat, den krypterade tjänsten som fransk polis lyckades knäcka förra året.

Reagerade redan 2016

I anmälan till Advokatsamfundet finns också ett nyupprättat PM från Kriminalvården, där kritiken mot advokaterna är svidande. Myndigheten skriver att de redan 2016 reagerade på advokaternas beteende och listar tio olika händelser.

Det handlar bland annat om att den 41-åriga advokaten som kallas “kungen” vid ett besök hos en klient i häktet ska ha pratat med en medmisstänkt till klienten i korridoren och gjort en hyssande gest med fingret framför munnen och sagt till personen, på ett annat språk, att vara tyst. Enligt Kriminalvården var personen påtagligt upprörd efter händelsen och ska omedelbart ha velat ringa sin egen advokat.

Jämförde med hundar

Kriminalvården skriver också att “kungen” använt intagna klienter till att rekrytera fler kunder åt hans advokatfirma och att flera klienter ska ha antytt att de fått information av “kungen”.

De skriver att han “bedöms erbjuda tjänster som ligger utanför advokatrollen och som medför en säkerhetsrisk för kriminalvårdens verksamhet”.

Kriminalvården misstänker bland annat att han vidarekopplat samtal som han haft med klienter och på så sätt hjälpt dem att prata med utomstående.

Den andra advokaten, en 28-åring som kallas “prinsen”, ska enligt Kriminalvården ha visslat på häktesvakter och jämfört dem med hundar, enligt vakterna.

Utredningen pågår

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander vill inte uttala sig om det specifika fallet då utredningen fortfarande pågår.

– Men generellt kan man säga att det är allvarliga anklagelser, säger hon i Veckans brott.

När kommer disciplinnämnden med ett beslut?

– Det går inte att säga i dagsläget när det kommer avgöras utan det måste prövas på ett rättssäkert sätt, säger hon.

Veckans brott har sökt de misstänkta advokaterna. “Kungen” meddelar via sin advokat att han tillbakavisar alla anklagelser, men vill inte kommentera i övrigt. “Prinsen” meddelar via sin advokat att han inte vill kommentera.

Se hela avsnittet av Veckans brott här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Veckans brott

Mer i ämnet