Miia Edwall Insulander, generalsekreterare Advokatsamfundet, Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler advokater anmäls till disciplinnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Betydligt fler advokater anmäldes till advokatsamfundets disciplinnämnd förra året jämfört med året innan.

– Om det är en trend på sikt är för tidigt att säga, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander, till Veckans brott.

Nämnden tog emot 545 anmälningar under 2020. Det är 20 procent fler än under 2019.

Antalet avgjorda ärenden och andelen ärenden som ledde till en disciplinär påföljd var också fler 2020 än 2019.

– Det är lite för tidigt att säga exakt det vad beror på. Det kan vara att det varit mycket skriverier i media. Vi ser också att åklagare lämnat in fler anmälningar. Det är bra att åklagare anmäler oftare tycker jag för de är involverade i målen och kan se eventuella övertramp, säger Mia Edwall Insulander.

Flera fall har väckt stor uppmärksamhet

Det senaste uppmärksammade fallet är en advokat som nyligen uteslöts ur Advokatsamfundet efter att ha förmedlat brev från sin klient som satt häktad med restriktioner. Breven gavs både till och från klientens flickvän.

Hon själv menar att det var kärleksbrev som inte innehöll uppgifter som påverkade utredningen. Samfundet menar att advokaten inte kunnat överblicka varken innehållet i breven eller konsekvenserna och därför “allvarligt åsidosatt god advokatsed”.

JK vill att advokat utesluts

Ett annat uppmärksammat fall ligger nu på Högsta domstolens bord. Detta efter att JK överklagat ett beslut i disciplinnämnden. Det gäller en advokat i Göteborg som i flera år företrätt ett kriminellt släktbaserat nätverk.

Han varnades av Advokatsamfundet förra året och dömdes att betala 50 000 kronor, det högsta bötesbeloppet. Detta efter att han bland annat pratat med ett vittne i en utredning där hans klient satt häktad med restriktioner, innan polisen hört vittnet.

Men Justitiekanslern är inte nöjd med påföljden utan vill att advokaten ska uteslutas. Nu har fallet överklagats till Högsta domstolen.

Allvarligaste fallet handlar dock om två advokater som misstänks för upprepade brott mot tystnadsplikten genom bland annat Encrochat. De har enligt polisen gått under smeknamnen “kungen” och “prinsen” bland kriminella och utreds nu av Advokatsamfundet. Läs mer om det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.