Den historiska presskonferensen får mycket hård kritik av Justitieombudsmannen. Foto: SVT / Polisens förundersökning

Skarp kritik från JO mot åklagare som pekade ut Palmes mördare

Uppdaterad
Publicerad

Krister Petersson pekade ut den så kallade Skandiamannen som Olof Palmes mördare. Nu riktar Justitieombudsmannen skarp kritik mot chefsåklagaren, som han menar utsatt Stig Engström för en kränkning.

Den 10 juni förra året skapade chefsåklagare Krister Petersson historia när han under en mycket omtalad presskonferens berättade att han valt att lägga ner förundersökningen kring mordet på Olof Palme.

Beslutet – som fattades 34 år efter skotten på Sveavägen – motiverades med att den misstänkta mördaren Stig Engström varit död sedan år 2000. Stig Engström arbetade som grafiker på försäkringsbolaget Skandia och har figurerat i utredningen ända sedan mordet den 28 februari 1986.

Svidande kritik

Krister Petersson namngav Stig Engström flera gånger under presskonferensen, vilket fick Justitieombudsmannen Per Lennerbrant att inleda ett särskilt ärende för att utreda vissa rättssäkerhetssfrågor.

Granskningen har inte fokuserat på mordutredningen utan huruvida Krister Petersson höll sig objektiv som åklagare under presskonferensen och om den avlidna Stig Engströms intressen togs till vara.

Nu är utredningen, som alltså inte handlar om skuldfrågan, klar. Och det är svidande kritik som JO riktar mot Krister Petersson:

JO är mycket kritisk till hur chefsåklagaren presenterade sitt beslut att lägga ned förundersökningen. Det är JO:s samlade bedömning att AA (Stig Engström) vid pressträffen, sedd som en helhet och i ljuset av övriga relevanta förhållanden, framställdes som skyldig till mordet.

Detta gjordes utan att skuldfrågan hade fastställts av en domstol. Åklagarens redovisning vid pressträffen utgjorde därför en kränkning av den grundläggande rättighet att betraktas som oskyldig som följer av oskuldspresumtionen”.

Ville undvika en rättegångsliknande situation

Per Lennebrandt anser också att Krister Petersson tydligare skulle ha problematiserat att Stig Engström inte kunde försvara sig mot anklagelserna. Åklagarmyndigheten har i sin tur svarat JO att det inte fanns möjlighet att låta någon företräda den misstänkte.

Därtill ville man undvika att presskonferensen skulle framstå som en rättegångsliknade situation. JO håller med, men tycker ändå att åklagaren hade ett ansvar att belysa situationen utifrån ”ett försvararperspektiv”.

JO anser också att Krister Petersson borde ha avstått från att namnge vittnena av hänsyn till dem, samt att det skriftliga nedläggningsbeslutet inte var tillräckligt utförligt motiverat.

Åklagaren: ”Inte ett dussinärende”

Chefsåklagare Krister Petersson säger att Palmeutredningen varit ett väldigt speciellt ärende.

– Jag kan konstatera att det var inte ett dussinärende. Det var ett unikt ärende med många olika hänsyn att ta. Jag utgår ifrån att ramaskriet skulle ha blivit betydligt värre om jag bara sagt att den misstänkte är död och vi lägger ner förundersökningen, och sedan varit helt tyst, säger åklagaren Krister Petersson till SR Ekot.

Han säger också att han respekterar det beslut som JO kommit fram till.

– Jag har läst och begrundat och tagit till mig det han säger, säger Krister Petersson till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.