Åklagaren pekar ut Skandiamannen Stig Engström som den mest troliga gärningsmannen. Foto: SVT / Polisens förundersökning

JO granskar presskonferensen där Palmes mördare pekades ut

Uppdaterad
Publicerad

Den 10:e juni slog chefsåklagare fast att det inte ”går att komma runt” Stig ”Skandiamannen” Engström. Nu har Justitieombudsmannen beslutat att utreda den omtalade presskonferensen där förundersökningen om mordet på Olof Palme lades ner.

Stig Engström var vittnet som flera år efter sin död pekades ut som Olof Palmes baneman. Först i två böcker, sedan under en presskonferens där chefsåklagare Krister Petersson berättade om beslutet att lägga ner förundersökningen.

”Har gjort tydliga avgränsningar”

Nu har Justitieombudsmannen, JO, alltså beslutat att inleda ett initiativärende mot Åklagarmyndigheten ”för att utreda vissa rättssäkerhetsfrågor med anledning av åklagarens redovisning då en namngiven person, sedan flera år avliden, angavs som misstänkt för mordet”.

– Åklagarens uttalanden reser frågor om den misstänktes intressen togs till vara vid pressträffen och om omständigheter som talade till den misstänktes fördel lyftes fram på ett tillräckligt sätt. Jag har gjort tydliga avgränsningar för min utredning och det är inte fråga om en genomlysning av hela förundersökningen, säger justitieombudsmannen Per Lennerbrant i ett pressmeddelande.

Ska inte utreda varför förundersökningen lades ner

Det betyder alltså att JO inte ska utreda varken det faktum att Stig Engström, enligt Krister Petersson, är misstänkt för mordet, att förundersökningen lades ner eller hur den bedrivits genom åren.

Senast den 16 november ska Åklagarmyndigheten ha svarat JO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.