Skandiamannen Foto: SVT / TT

Gärningsmannaprofilen stämde – så rätt hade experterna och FBI om mordet på Olof Palme

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges statsminister Olof Palme sköts ihjäl av en ensam gärningsman som infiltrerade utredningen, enligt den gärningsmannaprofil som togs fram sju år efter mordet. Nu pekar åklagare Krister Petersson ut den så kallade Skandiamannen som Olof Palmes mördare. Här är några av punkterna som passar in på Stig Engström.

I början av 90-talet, efter att hovrätten friat Christer Pettersson, fick psykiater Ulf Åsgård och kriminalkommissarie Jan Olsson i uppdrag att ta fram en gärningsmannaprofil för att på så sätt underlätta i sökandet för att hitta Olof Palmes mördare.

Duon hade tidigare samarbetat i fallet med Lasermannen. När de fick uppdraget att ta fram en gärningsmannaprofil på Olof Palmes mördare hade det gått sju år sedan skotten på Sveavägen.

Besked om Palmemordet

I efterhand har arbetet med gärningsmannaprofilen, som skedde i samrådan med amerikanska FBI, kritiserats både för att det kom igång försent och för att slutresultatet av vissa tolkats som att det skräddarsytts för Christer Pettersson.

Ett kaotiskt brott

När Granskningskommissionens granskade utredningen av mordet på Olof Palme fick gärningsmannaprofilen dock viss upprättelse, inte minst av av den kände profileraren Robert Ressler, som även gjorde en egen analys där resultatet bitvis var överensstämmande.

Nu förefaller det som experterna träffade många rätt, och att dådet var ett ”kaotiskt” brott som inte planerades i förväg (till skillnad från ett så kallat ”organiserat” brott).

Infiltrerade utredningen

Den så kallade Skandiamannen pekas alltså nu ut som Olof Palmes mördare. Och på flera punkter anser åklagaren att gärningsmannaprofilen träffade rätt.

Bland punkterna som stämmer in är att Stig Engström hade vana vid skjutvapen, hade synfel, var äldre än 30 år – och infiltrerade utredningen för att få mer information och samtidigt vilseleda. Han ska även ha varit avogt inställd till myndigheter – och Stig Engström har själv beskrivit sig som en rättshaverist.

Se fler punkter som stämde – och inte stämde – mellan Stig Engström och gärningsmannaprofilen i faktarutan under artikeln.

Vill inte uttala sig

SVT Nyheter var i kontakt med Ulf Åsgård och bett honom att kommentera gärningsmannaprofilen innan Krister Petersson pekade ut Skandiamannen. Då ville han inte uttala sig.

FAKTA: Så rätt träffade profileringen

Här är några punkter som stämmer överens med Skandiamannen:

  • Det är en ensam gärningsman, och åklagaren pekar på att han var en del av Palmehatiska strömningar
  • Gärningsmannen är äldre än 30 år, vilket är ovanligt för den här typen av brott
  • Gärningsmannen har viss vana vid skjutvapen och erfarenhet från skjutbanor
  • Han har inga barn
  • Han har ett synfel
  • Gärningsmannen var inte rejält påverkad vid mordtillfället men kan ha utvecklat ett alkoholmissbruk som förvärrats av oron över att polisen är honom på spåren
  • Han har en aversion mot myndigheter och auktoriteter (Skandiamannen har själv i intervjuer beskrivit sig som en rättshaverist)
  • Han bor eller arbetar i närheten av brottsplatsen
  • Han kan ha infiltrerat utredningen genom att komma med eget vittnesmål för att på så sätt få information om utredningens läge samt kommit med felaktig information för att vilseleda
  • Gärningsmannen har svårigheter att hålla inne med kunskaper om hur mordet genomfördes

Samtidigt finns det flera punkter som inte stämmer:

  • Han är politiskt ointresserad (Skandiamannen var aktiv i Moderaterna under en period)
  • Gärningsmannen umgås endast sporadiskt med kvinnor (han var gift två gånger)
  • Han har flera gånger åtalats för bland annat misshandel (detta stämmer inte alls)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet