Foto: SVT / Polisens förundersökning

Åklagaren om Skandiamannen: ”Han närmast hånar polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Skandiamannen har funnits med i mordutredningen kring Olof Palme sedan dag ett – nu pekar chefsåklagare Krister Petersson ut Stig Engström som gärningsman, vilket innebär att utredningen läggs ner. Samtidigt bygger beslutet helt på gamla uppgifter och något mordvapen har inte hittats.

Stig Engström, känd som den så kallade Skandiamannen, arbetade ett stenkast från platsen där Olof Palme sköts ihjäl den 28 februari 1986. Redan dagen efter mordet, då han förstod att hans signalement stämde överens med gärningsmannen, tog Stig Engström kontakt med polisen.

I dag, under dagens historiska presskonferens, pekade chefsåklagare Krister Petersson ut Stig Engström som Olof Palmes baneman. Man har kunnat konstatera att han var på plats på mordplatsen, och att han sett vittnen som enbart gärningsmannen skulle kunna lägga märke till. Däremot har man inte kunnat knyta något mordvapen till Stig Engström, därför bygger åklagarens slutsats på gamla uppgifter från bland annat vittnen.

– Han gick under radarn i polisutredningen men vi kan konstatera att han sedan tidigare var van vid att använda vapen, säger Krister Petersson och fortsätter:

– Men vi kan inte sätta ett vapen i hans hand.

Var på mordplatsen

Enligt egen uppgift lämnade Stig Engström sitt arbetsrum 23.15. Han pratade med väktarna en kort stund innan han stämplade ut klockan 23.19. Mordet på Olof Palme skedde 23.21.30. Vid 23.40 återvände Stig Engström till sin arbetsplats och befann sig då i ett chockartat tillstånd.

Det är mellan de här tidpunkterna som åklagaren menar att Stig Engström, som ska ha haft ett vapen, mördade Sveriges statsminister.

– Vårt klara antagande är att Stig Engström har sett makarna Palme på Sveavägen. Att han varit beväpnad har jag varit inne på tidigare, säger Krister Petersson.

Hånade polisen

Krister Petersson gick igenom Stig Engströms agerande efter mordet och nämnde bland annat Stig Engströms omtalade tv-framträdande i SVT:s Rapport där mordet rekonstruerades.

– Min tolkning är att han närmast hånar polisen i sitt uttalande.

Enligt Krister Petersson har utredarna ägnat ”ganska mycket tid” åt att försökt utreda om Skandiamannen var en del av en konspiration eller inte. Trots att det rörde sig en hel del ”intressanta” personer i området har man inte kunnat hitta något stöd för en konspiration.

– Men det går inte heller helt att avfärda att han skulle ha ingått i en större konspiration.

Då Stig Engström avled år 2000 läggs förundersökningen nu ner.

Enligt Krister Petersson skulle de bevis som presenterades under dagen räcka för en häktning, men inte för en fällande dom. Teknisk bevisning saknades och fortfarande finns inget mordvapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.