Om Skandiamannen låg bakom attentatet mot Olof Palme kan han enligt James W. Clarke ha känt sig ångerfull åren efter mordet. Detta då till och med Palmes hårdaste kritiker blev förfärade över dådet. Foto: Privat/Claudio Bresciani/TT

Amerikansk expert på politiska mord: Palmes mördare kan ha känt skam

Uppdaterad
Publicerad

Skämdes den som mördade Olof Palme? Det är en mycket möjlig teori, enligt James W. Clarke, expert på politiska mord. Han håller med åklagaren om att Stig Engström troligtvis är skyldig, men även den tidigare misstänkte Christer A stämmer in på den gärningsmannaprofil som gjorts.

Debatten efter chefsåklagare Krister Peterssons utpekande av den så kallade Skandiamannen som Olof Palmes mördare är fortfarande glödhet. Många anser att Stig Engström, som avfärdades av Hans Holmér och som beskrivits som ”för feg” av en exfru, inte var kapabel att mörda.

Professor James W. Clarke, en av USA:s främsta experter på politiska mord, håller inte med. Enligt honom finns det fyra typer av gärningsmän. Dessa redovisades i den gärningsmannaprofil som Ulf Åsgård och kriminalkommissarie Jan Olsson tog fram i samråd med FBI under mitten av 90-talet och sammanfattades så här:

  • Typ 1: Agerar som en martyr för en politisk idé
  • Typ 2: Har aggressiva och egocentriska behov av accepterande och söker därför närhet till stora, starka personligheter
  • Typ 3: Lever olidliga, meningslösa liv som gör att de söker upprättelse genom att dra till sig uppmärksamhet
  • Typ 4: Psykotiska gärningsmän

Håller med åklagaren

James W. Clarke intervjuades av Granskningskommissionen efter Palmemordet och har också agerat bollplank åt Thomas Pettersson i arbetet med boken ”Den osannolika mördaren” där Stig Engström pekas ut som gärningsman.

Clarke följde onsdagens presskonferens och säger att han håller med om åklagarens slutsats. Enligt honom passar profilen, en suicidal typ 3-person, bra in på både Stig Engström och Christer A, en person som tidigare figurerat i utredningen som misstänkt gärningsman.

James W Clarke berättar också att han tidigare gett sitt stöd till Mattias Göranssons (Filters chefredaktör) och Thomas Petterssons teori.

– De lägger fram ett väldigt trovärdigt argument för att Stig Engström troligtvis är mördaren.

Kan ha varit ångerfull

En fråga är varför Stig Engström inte tog på sig dådet om han nu skulle vara gärningsmannen. En typ 3-mördare söker ju uppmärksamhet och bekräftelse.

– Jag undrar om det beror på att han hade blivit ångerfull och skämdes eftersom till och med Palmes kritiker, de som Engström beundrade och trodde skulle vara positivt inställda till dådet, blev förfärade över att en dylikt dåd kunde inträffa i Sverige.

Stig Engström dog av en kombination av alkohol och tabletter år 2000, men det är inte fastställt om han hade för avsikt att ta livet av sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.