Foto: SVT/Polisens förundersökning

Vittnet vid Grand pekar nu ut Stig Engström – blev aldrig förhörd av nya Palmeutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Chefsåklagare Krister Petersson har pekat ut honom som den troliga gärningsmannen bakom mordet på Olof Palme. Nu pekar ett vittne vid biografen Grand ut Stig Engström, mer känd som Skandiamannen. Hon förhördes dock aldrig av Palmeutredningen.

Kvinnan är ett av de vittnen i Palmeutredningen som hörts om den så kallade Grandmannen, en man som ska ha stått utanför biografen där bland andra makarna Palme befann sig innan mordet.

I en intervju med Svenska Yle berättar hon om sina upplevelser från mordnatten den 28 februari 1986:

– Jag och min kompis var på bio, den slutade sent och filmen var jättekuslig. Alla andra hade gått ut och det var bara jag och min kompis som var kvar i foajén. Jag gick på toa och min kompis väntade på mig, säger hon och fortsätter:

– Sedan var det en snubbe som stod utanför dörrarna och stirrade inåt. Vi gick ut därifrån och det fanns inte en människa någonstans. Det var bara den här mannen som var utanför och stirrade in. Vi gick ut, passerade honom och jag kommer ihåg att jag fick en rysning. Det var bara konstigt.

Iakttagelsen gjordes strax efter klockan 23.

”Han har samma keps och allt”

I intervjun i Yle berättar hon känslosamt också om hur hon kom hem och fick veta att Olof Palme, som alltså varit på samma biograf, hade mördats. Under utredningens gång har hon flera gånger medverkat och försökt identifiera olika människor på bild.

Stig Engström, även känd som Skandiamannen och den som enligt chefsåklagare Krister Petersson troligtvis låg bakom mordet, har hon däremot aldrig identifierat.

Under förra veckans presskonferens fick hon, enligt Svenska Yle, för första gången se en bild på Stig Engström. Hon säger sig nu vara säker på att det är samma person som hon såg utanför Grand.

– Han har samma keps och allt. Men det var aldrig något tal om honom. Och jag såg inte de där intervjuerna för vi tittade inte så mycket på tv då. Jag hade inte sett hans bild någonstans under alla dessa år, i onsdags var första gången.

Förhördes inte

Vittnet har inte förhörts i den nya Palmeutredningen, som alltså letts av Krister Petersson. I intervjuer har han heller inte velat spekulera i huruvida den så kallade Grandmannen kan vara Stig Engström. Krister Petersson säger att hans beslut står fast oavsett de nya uppgifterna.

– Förundersökningen läggs ned. Vi har en person som är skäligen misstänkt som vi inte kommer runt. Javisst man skulle ha kunnat samla på sig ytterligare i ladorna för att säga att det här visar ännu mer att den slutsatsen vi har fattat är riktig, men det är inget jag kommer göra något åt nu.

Vad säger du om att vittnet nu pekar ut Stig Engström som den hon såg utanför biografen?

– Jag har ingen anledning att kommentera uppgiften för jag har inte tagit del av den. 

Stig Engström avled år 2000.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.