Därför spelas Johannespassionen varje långfredag

Publicerad

Det blir en påsk nästan helt utan konserter. Men i Berwaldhallen i Stockholm görs ett storskaligt uppförande av Johannespassionen av Bach. Den framförs av Sveriges Radios symfoniorkester, Radiokören och en line-up av solister i världsklass.

– Jag försöker göra en tolkning som är dramatiskt övertygande och engagerande men samtidigt subtil och respektfull. Jag hoppas det ska bli bra, säger dirigenten Daniel Harding.

Daniel Harding är förutom dirigent också Sveriges Radios Symfoniorkesters konstnärliga ledare och han beskriver det som ett lustfyllt men samtidigt svårt uppdrag, eftersom konserten ska framföras utan publik.

En av de mest kända musikaliska gestaltningarna av Jesus sista tid i livet

Johannespassionen är evangelisten Johannes berättelse om Jesus sista tid i livet och komponerades av Johan Sebastian Bach för 300 år sedan. Den är än idag en av de mest kända musikaliska gestaltningarna av Jesus sista tid i livet. 

– Verket går från djup förståelse till musikalisk förfining och man kan återkomma till det många gånger och hitta nya saker. Jag tror att det är anledningen till att det fått en viktig plats i historien, säger Daniel Harding. 

I Sverige är det många körer som sjungit Johannespassionen. En av körsångarna är Kulturnyheternas musikkritiker Camilla Lundberg. 

– Jag gissar att många kommer att sitta hemma och sjunga med radiokören, för vi är väldigt många som kan Johannespassionen och många som sjunger bra. Vi har hög standard på amatörkörer i Sverige och det där med Johanneskören till påsk, det är grejen!

Konserten sänds fredagen den 2 april klockan 19:00 i P2 och i Berwaldhallen play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.