Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturreporter Mariana Benyamin Sir pekar ut sina favoritstunder i kvällens Melodifestivaldeltävling i Linköping.

”Panetoz bidrar till festkänslan – kärnan i Melodifestivalen”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Melodifestivalens andra deltävling gick av stapeln i Linköping ikväll där Maria Sur och Panetoz gick direkt till final. Kvällens höjdpunkter var bland annat: glädjespridarna Panetoz samt Linda Bengtzing och Magnus Carlssons mellanakt där vi fick extra allt.

Mariana Benyamin Sir

Reporter, Kulturnyheterna

Gruppen Panetoz är tillbaka i Melodifestivalen och lever minst sagt upp till förväntningarna. Deras mest kända hitlåt handlar om att de vill folk ska dansa och ha kul. Och så fort gruppen intog scenen började festen på riktigt. Det är glädje, dans, sång, rapp, ett fartfyllt och rytmiskt beat med en svängig refräng. De får dessutom hela publikhavet i arenan att ställa sig upp och klappa. Ikväll är det Panetoz som bidrar till den festkänsla och gemenskap som är kärnan i Melodifestivalen, det som gör tävlingen till hela Sveriges folkfest.  

More is more 

Melloveteranerna Linda Bengtzing och Magnus Carlsson levererade den bästa mellanakten på längre med extra allt och regeln verkade vara “more is more”. Jag tappade räkningen på antalet gånger Linda Bengtzing bytte outfit och vid ett tillfälle svängde fram och tillbaka i en stor discokula på scen. Framträdandet gästade av  Alcazarkollegan Tess Merkel samt programledaren och komikern Edvin Törnblom. Tillsammans satte de ihop ett medley bestående av några av deras mest kända låtar så som “Alla flickor”, “Jag ljuger så bra” och “Not a sinner nor a saint” och “Kom hem”.  

Melodifestivalen 2023

Låten som kändes extra mycket 

18-åriga Maria Sur flydde kriget i Ukraina tillsammans med sin mamma förra året, däremot är hennes pappa fortfarande kvar i landet. I Ukraina har hon deltagit i flera musiktävlingar tidigare och ikväll gjorde hon sin debut i Melodifestivalen med powerballaden “Never give up”. Som titeln avslöjar handlar låten om att aldrig ge upp och hon sjunger även att hon saknar sitt hem. Framträdandet är starkt och textraderna träffar en på ett helt annat sätt än de andra bidragen. Det är äkta, ärligt och starkt. Klart är också att Maria är en stjärna. Att hon gick direkt vidare till final kommer inte som en överraskning, den här tjejen kan gå hur långt som helst.   

Barnsligt eller smart pr? 

I kvällens deltävling fick vi reda på varför melloveteranen Thomas G-son ”fördes bort” av väktare efter förra veckans deltävling. Det hela var en pr-kupp, eller inledningen till en av Jesper Rönndahls sketcher. Anledningen var att låtskrivaren, med sina 69 mellobridrag, nu blir invald i Melodifestivalens Hall of Fame 2023. I sketchen ”I huvudet på en upphovsman”, sitter G-Son på en brits, iklädd patientkläder medan Rönndahl försöker undersöka hur G-sons låtskrivarhjärna funkar. G-sons låtar delades upp i olika kategorier så som Svennighet, Vansinne, Rimlighet samt Latino-kulturappropiering. Sketchen i sig var ganska rolig men dess dramatiska inledning fick mig att himla med ögonen. Men kanske var det ett lyckat Pr-trick trots allt? Det blev en stor snackis och hade antagligen inte blivit lika omtalat utan förra veckans dramatiska rubriker. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Melodifestivalen 2023

Mer i ämnet